Hořká okurka karela je skvělá pro diabetiky. Pomáhá snižovat krevní cukr

27. květen 2024

Karela, jejímž plodem je hořká okurka, je tropická popínavá plazivá rostlina s bylinnými výhony dlouhými až pět metrů. Plody jsou rýhované s drsným povrchem.

Původně pochází z Indie, odkud se rozšířila do celého světa. Plody vynikají jednou z největších hořkostí v rostlinné říši. Na řezu jsou duté, s tenkou vrstvou dužiny, která obklopuje velká, uprostřed zasazená plochá semena. Říká se jí také africká okurka nebo karela.

Používá se v mnoha tradičních pokrmech včetně kari omáček nebo třeba jako příloha k masným pokrmům. Je součástí asijské, africké a jihoamerické kuchyně.

V Evropě ji lze koupit ve speciálních asijských potravinách. V současnosti jsou používány plody. Tonizují trávicí trakt a podporují jeho přirozené funkce.

Šťáva z karely se využívá jako antiparazitikum a jako prostředek proti mikrobům a virovým infekcím a jako stimulant imunitního systému. Hořká okurka je součástí potravinových doplňků, převážně extraktů nebo kapslí a tablet, může být k dostání i jako šťáva – ta je ale velmi hořká.

autor: Eva Bucharová | zdroje: Diastyl.cz , google.cz
Spustit audio

Související