Hermelín s ořechy a česnekem

Připravte si do zásoby pro silvestrovské hosty.

Ingredience
  • sýr hermelín nebo brie – sýr s bílou plísní na povrchu
  • vlašské ořechy
  • česnek
  • případně trochu másla

Postup:

  1. Sýr ostrým nožem rozřízneme na poloviny.
  2. Lžičkou opatrně vydlabeme měkký střed, dáme do misky a přidáme utřený česnek a nasekané vlašské ořechy. Pokud je hmota příliš tuhá, přidáme kousek másla a dobře promícháme.
  3. Touto směsí naplníme vydlabané poloviny sýra, slepíme k sobě, zabalíme buď do původního obalu, nebo do alobalu a dáme do chladu proležet klidně na dva-tři dny.
  4. Před podáváním rozkrájíme na menší dílky, můžeme ještě zdobit kouskem červené papriky, olivami a podobně.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.