Gulášová polévka z mletého masa

S kouskem pečiva poslouží jako celé jídlo.

Ingredience
  • 300 g mletého masa, směs hovězí a vepřové
  • asi 6 středně velkých brambor
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 2-3 stroužky česneku
  • mletá paprika
  • pepř
  • majoránka
  • sůl
  • hladká mouka na zahuštění nebo jíška

Postup:

  1. Nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme mleté maso a asi 10 minut za stálého míchání prosmahneme.
  2. Pak okořeníme paprikou, majoránkou, solí a pepřem, zalijeme horkou vodou, necháme vzejít var a pak přidáme na kostičky nakrájené brambory.
  3. Když jsou brambory skoro měkké, zahustíme buď jíškou nebo hladkou moukou rozmíchanou v troše studené vody a provaříme. Před podáváním ještě ochutnáme a podle potřeby chuť doladíme.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.