Hrachová polévka
Polévka je grunt a taková hrachovka vás opravdu zasytí.
Ingredience
- 1 šálek hrachu
- 3 lžíce másla
- 1 cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 4 lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
- majoránka
- krutony nebo kousek listového těsta, mletá paprika
Postup:
- Hrách namočíme přes noc do studené vody.
- Druhý den slijeme, hrách zalijeme litrem a půl nové vody, nesolíme a přivedeme k varu. Stáhneme oheň a vaříme, dokud hrách nezměkne.
- Vedle na pánvi nebo kastrůlku na másle zpěníme nakrájenou cibuli, pak přidáme na plátky nakrájený česnek a krátce osmahneme, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku.
- Jíšku za stálého míchání zalijeme šálkem studené vody a rozvaříme.
- Rozvařenou jíšku vlijeme do vody s uvařeným hrachem, podle chuti osolíme, opepříme, přidáme rozemnutou majoránku a asi 10 minut prováříme.
- Nakonec dohladka rozmixujeme.
- Na talíře s polévkou přidáme předem opečené krutony nebo připravíme krutonky z listového těsta. Rozválíme ho, nakrájíme malé tvary, potřeme je vodou, posolíme a poprášíme mletou paprikou a upečeme. Ozdobíme nakrájenou cibulkovou natí.
Související
-
Polévka z červené řepy
Je to jedna ze superpotravin, chrání cévy i játra, podporuje činnost střev i tvorbu červených krvinek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Sestru se mi nikdy nepodařilo dočíst. Citlivého člověka jsem poslechla až do konce.
Iva Jonášová, ředitelka Vývoje a výroby


Citlivý člověk
Nový román českého básníka, prozaika, překladatele a publicisty, ve kterém se prolínají groteskní a tragické prvky a který vypráví příběh ze žhavé současnosti. Jáchym Topol získal za tento titul Státní cenu za literaturu.