Hrachová polévka

Polévka je grunt a taková hrachovka vás opravdu zasytí.

Ingredience
  • 1 šálek hrachu
  • 3 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 4 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • krutony nebo kousek listového těsta, mletá paprika

Postup:

  1. Hrách namočíme přes noc do studené vody.
  2. Druhý den slijeme, hrách zalijeme litrem a půl nové vody, nesolíme a přivedeme k varu. Stáhneme oheň a vaříme, dokud hrách nezměkne.
  3. Vedle na pánvi nebo kastrůlku na másle zpěníme nakrájenou cibuli, pak přidáme na plátky nakrájený česnek a krátce osmahneme, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku.
  4. Jíšku za stálého míchání zalijeme šálkem studené vody a rozvaříme.
  5. Rozvařenou jíšku vlijeme do vody s uvařeným hrachem, podle chuti osolíme, opepříme, přidáme rozemnutou majoránku a asi 10 minut prováříme.
  6. Nakonec dohladka rozmixujeme.
  7. Na talíře s polévkou přidáme předem opečené krutony nebo připravíme krutonky z listového těsta. Rozválíme ho, nakrájíme malé tvary, potřeme je vodou, posolíme a poprášíme mletou paprikou a upečeme. Ozdobíme nakrájenou cibulkovou natí.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.