Hrachová polévka

Polévka je grunt a taková hrachovka vás opravdu zasytí.

Ingredience
  • 1 šálek hrachu
  • 3 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 4 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • krutony nebo kousek listového těsta, mletá paprika

Postup:

  1. Hrách namočíme přes noc do studené vody.
  2. Druhý den slijeme, hrách zalijeme litrem a půl nové vody, nesolíme a přivedeme k varu. Stáhneme oheň a vaříme, dokud hrách nezměkne.
  3. Vedle na pánvi nebo kastrůlku na másle zpěníme nakrájenou cibuli, pak přidáme na plátky nakrájený česnek a krátce osmahneme, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku.
  4. Jíšku za stálého míchání zalijeme šálkem studené vody a rozvaříme.
  5. Rozvařenou jíšku vlijeme do vody s uvařeným hrachem, podle chuti osolíme, opepříme, přidáme rozemnutou majoránku a asi 10 minut prováříme.
  6. Nakonec dohladka rozmixujeme.
  7. Na talíře s polévkou přidáme předem opečené krutony nebo připravíme krutonky z listového těsta. Rozválíme ho, nakrájíme malé tvary, potřeme je vodou, posolíme a poprášíme mletou paprikou a upečeme. Ozdobíme nakrájenou cibulkovou natí.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.