Hrachová polévka
Polévka je grunt a taková hrachovka vás opravdu zasytí.
Ingredience
- 1 šálek hrachu
- 3 lžíce másla
- 1 cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 4 lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
- majoránka
- krutony nebo kousek listového těsta, mletá paprika
Postup:
- Hrách namočíme přes noc do studené vody.
- Druhý den slijeme, hrách zalijeme litrem a půl nové vody, nesolíme a přivedeme k varu. Stáhneme oheň a vaříme, dokud hrách nezměkne.
- Vedle na pánvi nebo kastrůlku na másle zpěníme nakrájenou cibuli, pak přidáme na plátky nakrájený česnek a krátce osmahneme, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku.
- Jíšku za stálého míchání zalijeme šálkem studené vody a rozvaříme.
- Rozvařenou jíšku vlijeme do vody s uvařeným hrachem, podle chuti osolíme, opepříme, přidáme rozemnutou majoránku a asi 10 minut prováříme.
- Nakonec dohladka rozmixujeme.
- Na talíře s polévkou přidáme předem opečené krutony nebo připravíme krutonky z listového těsta. Rozválíme ho, nakrájíme malé tvary, potřeme je vodou, posolíme a poprášíme mletou paprikou a upečeme. Ozdobíme nakrájenou cibulkovou natí.
Související
-
Polévka z červené řepy
Je to jedna ze superpotravin, chrání cévy i játra, podporuje činnost střev i tvorbu červených krvinek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.