FOTOGALERIE: Srpnové události roku 1968

Srpnová invaze spojeneckých vojsk do Československa v roce 1968 si v Ústí nad Labem připsala jedno smutné prvenství – první oběť. Více se dozvíte přímo od ředitele ústeckého muzea, historika Václava Houfka.

„Ústí nad Labem, tím, že je jen kousek od východoněmecké hranice, tak dostalo ten náraz té invaze hned první hodinu – u nás máme asi první oběť invaze, pana Radka Fridricha, který se ještě 20. srpna před půlnocí střetl s kolonou tanků v Předlicích, a který tento střet nepřežil,“ popisuje historik ústeckého muzea Václav Houfek.

Okupační vojska vnikla na naše území v Petrovicích 20. srpna okolo 22. hodiny. Obsazování území v Ústeckém kraji probíhalo stejně jako v jiných částech republiky. Pod vedením Sovětského svazu se okupace zúčastnila též vojska z Polské lidové republiky, Německé demokratické republiky, Bulharské lidové republiky a Maďarské lidové republiky.

„V té první fázi se tady podle svědectví pamětníků i dobových záznamů objevovali východoněmečtí vojáci, ti se ale pak rychle stáhli, protože samozřejmě 30 let po Mnichovu poslat sem opět německé vojsko, to asi nebylo skousnutelné ani pro tehdejší sovětské vedení,“ dodává Houfek.

První tanky se do Ústí nad Labem dostaly před půlnocí. Přesuny vojenských jednotek pak trvaly celou noc z 20. na 21. srpna.

Během noci se udála i nehoda v Hrbovicích nedaleko Chlumce. Tank tam sjel do potoka a převrátil se.

„Důležité je si uvědomit, že tu invazi provedla koalice několika států Varšavské smlouvy, ale zdaleka ne všech – například Rumunsko se na invazi odmítlo podílet. Celá operace se pak řídila z velitelství sovětské armády v Drážďanech,“ doplňuje Houfek.

Vedení vojsk okupantů počítalo i s komplikovanějším průběhem invaze

Invaze vojsk do Československa nakonec probíhala bez výraznějších komplikací. Okupanti ale měli připraven i případný postup ve chvíli, kdy by všechno nešlo tak hladce.

„Na saské straně hranic byly připraveny zajatecké tábory, kam měli být stahováni lidé, kteří měli být u nás zatýkáni. Počítalo se i s tím, že může dojít k lokálnímu vojenskému odporu – k tomu ale nakonec nedošlo, došlo jen k tomu veřejnému politickému protestu,“ popisuje Václav Houfek.

Obyvatelé i vedení Ústí nad Labem invazi odsoudili. Situace byla nejistá a lidé dostávali strach, že začne další válka. Narychlo tak začali skupovat základní potraviny – mouka se tak během pár hodin stala nedostatkovým zbožím.

Větší tragédie spojené s 20. a 21. srpnem se Ústí nad Labem vyhnuly. Jinak tomu ale bylo například v Liberci nebo v Praze.

Pořad připravujeme ve spolupráci s Muzeem města Ústí nad Labem.

Spustit audio

Související