Flambovaný banán s vanilkovou zmrzlinou
Suroviny: 1 celý banán, vanilková zmrzlina, cukr, máslo a půl deci rumu nebo koňaku.
Postup: Banán oloupeme, podélně rozkrojíme. Máslo s cukrem opečeme, přidáme banány. Krátce je opečeme z obou stran, polijeme rumem, zapálíme a flambujeme. Navrch dáme vanilkovou zmrzlinu a podáváme. Můžeme si ještě ozdobit.
Dobrou chuť Vám přeje Petr Novotný a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.