Filé s hořčičnou omáčkou
Je to tradiční norský recept a norské kuchařky to s rybami umějí...
Suroviny:
4 porce mraženého filé
1 cibule
půl másla – 125 g
3-4 lžičky hořčice
1 bobkový list
2 hřebíčky
sůl
cukr
citron
Postup:
- Vodu v kastrolu trochu osolíme, vložíme cibuli, bobkový list a hřebíčky a povaříme.
- Pak do nálevu vložíme povolené filé a velmi mírně vaříme.
- Máslo dáme do malého kastrolku, ten ponoříme do vodní lázně, zahříváme, a když se máslo rozpustí, přimícháme hořčici. Stále mícháme, podle chuti osolíme, pak chuť vyladíme špetkou cukru a citronovou šťávou.
- Podáváme s opečenými bramborami sypanými sekanou petrželkou, porce filé přelijeme hořčičnou omáčkou a ještě ozdobíme plátkem citronu.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.