Filé s hořčičnou omáčkou

Je to tradiční norský recept a norské kuchařky to s rybami umějí...

Suroviny:

4 porce mraženého filé

1 cibule

půl másla – 125 g

3-4 lžičky hořčice

1 bobkový list

2 hřebíčky

sůl

cukr

citron

Postup:

  1. Vodu v kastrolu trochu osolíme, vložíme cibuli, bobkový list a hřebíčky a povaříme.
  2. Pak do nálevu vložíme povolené filé a velmi mírně vaříme.
  3. Máslo dáme do malého kastrolku, ten ponoříme do vodní lázně, zahříváme, a když se máslo rozpustí, přimícháme hořčici. Stále mícháme, podle chuti osolíme, pak chuť vyladíme špetkou cukru a citronovou šťávou.
  4. Podáváme s opečenými bramborami sypanými sekanou petrželkou, porce filé přelijeme hořčičnou omáčkou a ještě ozdobíme plátkem citronu.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.