Fazolový kebab od Ládínka
Suroviny: 500g plecka, 250g tmavých fazolí, mrkev, celer, petržel, 1 masox, 3 velké zelené papriky, 4 stroužky česneku, 2 lžíce mleté papriky, sojová omáčka, cibule, provensálské koření, pepř, sůl, olej, kari a kečup.
Postup: Přebrané fazole uvaříme do poloměkka, přidáme kostky kořenové zeleniny, osolíme a dovaříme. Vodu s fazolí slijeme do hrnku. Na oleji zpěníme nasekanou cibuli, přidáme plátky česneku, mletou papriku, špetku kari, na malé kostky nakrájené plecko a osmahneme to. Zalijeme vodou s fazolí, přidáme masox, sůl, pepř, sojovou omáčku, provensálské koření a dusíme dokud není maso měkké. Fazole vysypeme do pekáče, přidáme proužky zelených paprik, podušené maso, kečup, vše dobře promícháme a dochutíme. Dáme zapéct na 10-15 minut do vyhřáté trouby. Podáváme s bílým pečivem nebo s chlebem a zelným salátem.
Skotské sluky
Postup: Ogrilujeme chleby a namažeme je máslem a sardelovou pastou. Rozkrojíme je napůl a udržujeme je teplé. Rozpustíme máslo na malé pánvičce, přidáme našlehaná vejce, smetanu trochu soli a pepře. Za stálého míchání zahříváme velmi jemně, až směs začne houstnout. Sejmeme pánev z ohně a pokračujeme v míchání, až se směs stane pěkně krémovou. Rozdělíme vejce na půlky chleba a nahoru každého položíme stočený proužek sardelky. Posypeme paprikou a můžeme podávat.
DOBROU CHUŤ VÁM PŘEJE PETR NOVOTNÝ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.