Dřín připomíná šípky nejen vzhledem, ale i léčivými účinky
Dřín může být okrasná dřevina, ale dřín obecný má plody jedlé a dokonce léčivé. Dřín je doma v Koreji nebo v Japonsku, ale roste i u nás.
Dřín má rád sluníčko. Zjara kvete žlutými květy. Snese i sušší podmínky, protože má hluboké kořeny, které si vláhu najdou.
Tmavě višňové plody jsou jedlé – hodí se na zavařeniny, sirupy, kompoty nebo na odvary.
Dřín používají v tradiční čínské medicíně při léčbě cukrovky. Pozitivně ovlivňuje metabolismus cukrů, zároveň zvyšuje citlivost buněk na inzulín.
Dřín pomáhá při léčbě nízkého krevního tlaku, při jaterních problémech nebo dokonce při nadměrném pocení. V lidovém léčitelství se dřínky doporučují při trávicích potížích, střevních problémech, a to akutních i chronických.
Velmi chutný je dřínový kompot. Na jeho přípravu si nachystejte 1 l teplé vody, v něm rozpusťte půl kg cukru-krystal. Omytými plody dřínu naplňte sklenice a zalijte je roztokem. Uzavřete víčkem, sterilujte 20 minut při 85 °C a je to.
Když zkombinujete dřínky s brusinkami a hruškami, máte výbornou přílohu třeba ke zvěřině. Z plodů si ale můžete vyrobit i sirup se spoustou vitamínů. Můžete je nakládat do lihu nebo si z nich vyrobit víno. Kromě vitamínů je v dřínu i hodně kyselin a pektinu, má tedy dobré želírovací schopnosti.
Související
-
Šípkový čaj je dobrý na chřipku. Dodává vitaminy a posiluje imunitu
Šípkový čaj můžeme pít podle chuti kdykoliv. Pravidelně pak, pokud venku mrzne anebo kolem nás krouží chřipkové bacily.
-
Trpíte na opary nebo máte slabou imunitu? Zkuste si nasbírat...
To, že jsou plody šípku zdravé, to se obecně ví. Nejen bobule ze šípkového keře jsou ale užitečné! Na listech se dá často najít útvar podobný chomáči zelených, pozd...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...