Domácí rohlíky podle Jany
Není nad domácí pečivo!
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 275 ml mléka
- 1 sušené droždí
- malý šálek rozpuštěného sádla nebo másla
- 2 kávové lžičky cukru
- 2 kávové lžičky soli
- máslo a vejce na potření
- mák, kmín, sůl, sezam, len, slunečnice – na posypání
Postup:
- Do mouky vmícháme sušené droždí, cukr a sůl a s vlažným mlékem a rozpuštěným (ne horkým!) tukem zděláme hladké těsto. V teple necháme vykynout – mísu s těstem můžeme položit na kastrol s teplou vodou, urychlí se kynutí.
- Vykynuté těsto rozdělíme asi na 10 kousků a vyválíme je do trojúhelníků. Nebo těsto rozválíme na větší placku a rozkrájíme na jednotlivé trojúhelníky.
- Potřeme rozpuštěným máslem a svineme do tvaru rohlíků.
- Rohlíky naskládáme na plech s pečicím papírem, potřeme rozkvedlaným vajíčkem, lehce posolíme, posypeme kmínem nebo sezamem a podobně. A necháme ještě 20 minut kynout v teple.
- Dáme do trouby předehřáté na 210-220 stupňů a pečeme zhruba čtvrt hodiny do zlatova.
Související
-
Snack domácí
Regály obchodů nabízejí nepřeberné množství slaných pochutin – ale zkuste si udělat domácí...
-
Domácí sušenky
Když chcete vědět, co jíte, pak je lepší i sušenky si upéct doma a z prověřených surovin.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.