Domácí rohlíky podle Jany

Není nad domácí pečivo!       

Ingredience
  • 500 g hladké mouky
  • 275 ml mléka
  • 1 sušené droždí
  • malý šálek rozpuštěného sádla nebo másla
  • 2 kávové lžičky cukru
  • 2 kávové lžičky soli
  • máslo a vejce na potření
  • mák, kmín, sůl, sezam, len, slunečnice – na posypání

Postup:

  1. Do mouky vmícháme sušené droždí, cukr a sůl a s vlažným mlékem a rozpuštěným (ne horkým!) tukem zděláme hladké těsto. V teple necháme vykynout – mísu s těstem můžeme položit na kastrol s teplou vodou, urychlí se kynutí.
  2. Vykynuté těsto rozdělíme asi na 10 kousků a vyválíme je do trojúhelníků. Nebo těsto rozválíme na větší placku a rozkrájíme na jednotlivé trojúhelníky.
  3. Potřeme rozpuštěným máslem a svineme do tvaru rohlíků.
  4. Rohlíky naskládáme na plech s pečicím papírem, potřeme rozkvedlaným vajíčkem, lehce posolíme, posypeme kmínem nebo sezamem a podobně. A necháme ještě 20 minut kynout v teple.
  5. Dáme do trouby předehřáté na 210-220 stupňů a pečeme zhruba čtvrt hodiny do zlatova.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.