Domácí hamburger se sýrem

Vyplatí se kvalitní suroviny, poctivě mleté hovězí, žádná mělněná směska!

Ingredience
  • 500 g hovězího masa
  • plátkový sýr – ideálně čedar
  • sůl
  • pepř
  • trochu oleje

Postup:

  1. Maso nakrájíme na kostky a odložíme do mrazáku asi na 30 minut.
  2. Nakrájené tuhé maso umeleme na mlýnku s většími oky a rozdělíme na 4 porce.
  3. Jednotlivé porce vytvarujeme do koule a pozor – vychytávka pro lepší pojení – každou koulí uhodíme několikrát o vál.
  4. Pak koule zploštíme na výšku necelých dvou centimetrů, doprostřed placičky vmáčkneme malý důlek, maso se tak lépe propeče a nebude tvořit bouli. Osolíme a opepříme až před pečením.
  5. Pečeme na pánvi vytřené olejem asi tři minuty po každé straně a nakonec položíme na každý hamburger plátek sýra a krátce pod grilem nebo pod svrchním pečením v troubě necháme sýr rozpustit.
  6. Podáváme v bulce s rajčaty a ledovým salátem nebo s kečupem, hořčicí, cibulí a okurkou. Pro zlepšení chuti můžeme rozkrojenou bulku ještě na řezné straně krátce opéci.

Související