Dejte šanci hrachu. Obsahuje nejen vitamíny, ale i spoustu bílkovin
Jestli jste se jako děti nad hrachem ošklíbali, dejte mu druhou šanci. Kromě jiného obsahuje spoustu bílkovin. Navíc je, například s opečenou cibulkou, i velmi chutný.
Syrový hrách obsahuje množství bílkovin srovnatelné s rýží a blíží se množství proteinů obsažených v obilninách.
V hrachu jsou ukryty vitamíny B, vitamín E, hořčík, kyselina listová a vitamínu C tolik jako v citrónu, vlákninu i minerály důležité pro správnou funkci srdce. Hrách prostě obsahuje všechno, co má mít strava srdci prospěšná. Navíc v něm nejsou skoro žádné tuky a sodík, které správnou funkci srdce ohrožují.
Protože se škrob v hrachu během trávení pomalu přeměňuje na glukózu, snášejí ho dobře i diabetici.
Pokud je hrách měkký, můžete ho jíst syrový – je moc dobrý. Jednou se skoro zapomenutých dobrot z hrachu je pučálka. Jde vlastně o celá, neloupaná a chemicky neošetřená naklíčená zrna hrachu.
- 300 g hrachových zrn
- 100 g škvarkového sádla
- sůl a pepř
- česnek
Příprava: Přebraný hrách propláchněte, nasypte ho do větší ploché nádoby, zalijte vlažnou vodou a uložte na teplé místo. Nechte dva dny klíčit. Přebytečnou vodu slijte, aby hrách zůstal ponořený jen napůl. Třetí den obvykle vyraší klíčky. Takže ho propláchněte a na pomaštěné pánvi krátce opražte.
Pučálku podávejte osolenou, opepřenou a maštěnou škvarkovým sádlem s prolisovaným česnekem.
Související
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka