Cuketový chlebíček s citronátem

Příjemně vláčný moučník.

Ingredience
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety
  • 2 vejce
  • půl hrnku cukru
  • 1 vanilkový cukr
  •  šálek citronátu – kandovaná citronová kůra
  • 1 kypřicí prášek
  • 4-5 lžic oleje
  • 4-5 lžic mléka
  • tuk a mouka do formy
  1. Cuketu oloupeme a nahrubo nastrouháme.
  2. Vmícháme do ní cukr, vejce, vanilkový cukr a mouku s prosátým kypřicím práškem. Podle potřeby přidáme olej a mléko, aby vzniklo hustší těsto. Nakonec vmícháme citronát.
  3. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů péci. Pečeme asi 40 minut, uděláme test špejlí, je-li už těsto propečené.
  4. Můžeme místo citronátu dát sekané ořechy nebo půl těsta obarvit kakaem a upéci chlebíček ořechový nebo mramorovaný.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.