Cuketový chlebíček s citronátem
Příjemně vláčný moučník.
Ingredience
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety
- 2 vejce
- půl hrnku cukru
- 1 vanilkový cukr
- šálek citronátu – kandovaná citronová kůra
- 1 kypřicí prášek
- 4-5 lžic oleje
- 4-5 lžic mléka
- tuk a mouka do formy
- Cuketu oloupeme a nahrubo nastrouháme.
- Vmícháme do ní cukr, vejce, vanilkový cukr a mouku s prosátým kypřicím práškem. Podle potřeby přidáme olej a mléko, aby vzniklo hustší těsto. Nakonec vmícháme citronát.
- Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů péci. Pečeme asi 40 minut, uděláme test špejlí, je-li už těsto propečené.
- Můžeme místo citronátu dát sekané ořechy nebo půl těsta obarvit kakaem a upéci chlebíček ořechový nebo mramorovaný.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.