Čočka s klobásou a vejcem
Pro vegetariány stačí zrušit klobásu.
- 1 hrnek čočky
- 1 cibule
- 2 lžíce sádla
- 1 šunková klobása
- 2 vejce
- sůl
- ocet
- případně sterilovaná okurka
Postup:
- Čočku namočíme od rána do studené vody.
- Před vařením vodu slijeme, zalijeme čočku vodou čerstvou a dáme vařit, nesolíme.
- Cibuli rozpůlíme a drobně nakrájíme. Polovinu osmažíme na sádle, když je zlatavá, odhrneme ji stranou a na tuku opečeme podélně rozkrojenou klobásu a vejce usmažíme jako volská oka.
- Když je čočka uvařená, osolíme ji, kápneme octa a vmícháme půl drobně nakrájené syrové cibule.
- Na talíř dáme ochucenou čočku, posypeme osmaženou cibulí, přidáme volské oko a půl opečené klobásy. Můžeme doplnit sterilovanou okurkou nebo červenou řepou.
Související
-
Čočka a kroupy
Znáte to – hrách a kroupy, to je hloupý, to my máme každý den. Uvidíme, jestli to bude chytřejší, když hrách vyměníme za čočku.
-
Čočka a chorizo
Chorizo je španělský sušený salám z vepřového masa se silnou dávkou česneku a papriky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.