Čočka s klobásou a vejcem

Pro vegetariány stačí zrušit klobásu.

Ingredience
  • 1 hrnek čočky
  • 1 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 1 šunková klobása
  • 2 vejce
  • sůl
  • ocet
  • případně sterilovaná okurka

Postup:

  1. Čočku namočíme od rána do studené vody.
  2. Před vařením vodu slijeme, zalijeme čočku vodou čerstvou a dáme vařit, nesolíme.
  3. Cibuli rozpůlíme a drobně nakrájíme. Polovinu osmažíme na sádle, když je zlatavá, odhrneme ji stranou a na tuku opečeme podélně rozkrojenou klobásu a vejce usmažíme jako volská oka.
  4. Když je čočka uvařená, osolíme ji, kápneme octa a vmícháme půl drobně nakrájené syrové cibule.
  5. Na talíř dáme ochucenou čočku, posypeme osmaženou cibulí, přidáme volské oko a půl opečené klobásy. Můžeme doplnit sterilovanou okurkou nebo červenou řepou.

Související

  • Čočka s dýní

    Jídlo pro vegetariány a masojídci si přidají třeba orestované kousky kuřecího masa.        

  • Čočka a kroupy

    Znáte to – hrách a kroupy, to je hloupý, to my máme každý den. Uvidíme, jestli to bude chytřejší, když hrách vyměníme za čočku.

  • Čočka a chorizo

    Chorizo je španělský sušený salám z vepřového masa se silnou dávkou česneku a papriky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.