Chystáte se vyrazit do práce na kole? A máte se kde převléknout?

18. červenec 2022

Než odjedete z domova do práce na kole, měli byste si dát pozor na velkou spoustu nástrah. Pro společenskou etiketu je to docela nové téma, které se ale stává stále naléhavějším – s ohledem na cenu pohonných hmot totiž může brzy jezdit do práce na kole klidně i polovina z nás.

Z hlediska technického a dopravního vám určitě nemusím radit, že máte mít kolo v pořádku, že máte dodržovat pravidla silničního provozu, míjet ohleduplně chodce, nejezdit po chodníku a nesnažit se v hustém velkoměstském provozu závodit s auty.

Spousta cyklistů směřujících do práce ale dělá často chyby v oblékání. Na kolo totiž usedají v tom, v čem pak tráví celou pracovní dobu.

Nejde jen o to, že bankovní úředník v helmě, obleku a kravatě vypadá na kole nebo elektrické koloběžce tak trochu divně. Je třeba si hlavně uvědomit, že jízda na jednostopém vozidle je fyzicky náročná a člověk se při ní zapotí. Kolegové nebo zákazníci pak neradi cítí to, co odstraní rychlá sprcha.

Ano přátelé, po každé jízdě na kole do práce bychom se měli osprchovat nebo alespoň opláchnout.

Na kole do zaměstnání bychom měli jet ve sportovním oblečení a do pracovního se převléknout v kanceláři nebo v šatnách. V každém zaměstnání je někde skříň, kam si můžeme svršky uložit.

V pracovním oblečení nelezeme na kolo ještě z jednoho důvodu – při cestě se můžeme ušpinit. U montérek to nevadí, u obleku za 10 000 korun nám to už bude hodně líto.

autor: Milan Knotek
Spustit audio