Casual dress, coctail attire či lounge suit? Oblékání do společnosti je věda

Než odejdete z domova někam, kam jste dostali pozvánku a potvrdili jste účast, ještě jednou se podívejte do zrcadla a řekněte si – jsem oblečen tak, jak organizátoři vyžadují.

Pokud si nejste jistí, zeptejte se povolaného, nebo otevřete internet.

Pokud je na pozvánce uvedeno „casual dress“ nebo „informal“, znamená to neformální oblečení. Naopak „black tie“ nás nutí vzít si smoking.

Když tam bude „formal dress“, muž si vezme tmavý oblek, jednobarevnou košili a střízlivou kravatu. Žena tmavší šaty, ideálně s délkou lehce pod kolena nebo ke kolenům. A „lounge suit“ na pozvánce je vycházkový oblek.

Někdy se na pozvánce objevuje taky pojem „coctail attire“. V tom případě jste zváni na decentní odpolední nebo podvečerní událost.

Od muže se pak očekává, že bude švihákem lázeňským – jeho oblečení bude méně formální, ale i přesto vysoce elegantní. Dáma přijde v šatech, které mohou být i nad kolena, veselejších barev a odvážnějšího střihu. Ale pozor, lodičky jsou pořád samozřejmostí.

Pokud na pozvánce žádné instrukce nemáme, jsou organizátoři amatéři a riskují, že přijde každý host v jiném oblečení a bude to tam vypadat jako na maškarním bále.

Ale vážně – když nám instrukce nedají, měli bychom formu oblečení odhadnout z významu akce.

autor: Milan Knotek
Spustit audio