Chystáte se na koupaliště? Do plavek se převlékněte až tam

25. červen 2022

Než odejdete z domova na koupaliště, nevycházejte na ulici v plavkách, ani když bydlíte jen kousek od bazénu. Plavky totiž patří jenom k vodě.

Bydlím poblíž koupaliště, takže vidím, v jakém stavu se tam někteří lidé přesunují. Je to přátelé smutný pohled.

Hlavně mladí lidé mají často už plavky na sobě, a když je vedro, nastoupí s nimi do městské dopravy. Mnohé dívky si přes ně nevezmou ani pareo. Mnozí mladíci jedou rovnou nahoře bez nebo s ručníkem na ramenou.

Někdy vidím celé rodiny, jak vstupují do vozu nejen v plavkách, ale už i s nafouknutými lehátky, kruhy, krokodýly nebo růžovými plameňáky, kteří zabírají místo a nemají cvaknutý lístek.

Všichni víme, jak je to správně – oblečeme si kraťasy, tričko, nebo letní šaty, plavky a ručník dáme do plážové tašky a až vejdeme na koupaliště, vyhledáme takovou tu boudičku s nápisem Převlékárna. Věděly to už naše prababičky.

Vrcholem severočeské elegance jsou ale cesty zpět z koupališť, zase hlavně městskou dopravou. Třeba u nás v Ústí v Brné postávají večer na zastávce davy lidí v mokrých plavkách, ve kterých si potom sedají na sedadla. Nemusím dodávat, do jaké míry je to pro ostatní cestující neohleduplné.

Pokud jsme u moře, v plavkách se pohybujeme jen na pláži nebo u bazénu. Jdeme-li si pro něco na pokoj, je třeba si přes plavky vzít šaty nebo tričko. V plavkách samozřejmě nechodíme ani do hotelové jídelny nebo na recepci. Přeji příjemné osvěžení…

autor: Milan Knotek
Spustit audio