Téměř sedmdesát let stará debata o životní úrovni. Karl Zörkendörfer, zakladatel balneologického ústavu v Mariánských Lázních

19. květen 2023

70. výročí měnové reformy se připomeneme 1. června. Tehdy komunistický režim, aby zachránil hospodářství před krachem, pod záminkou ukončení přídělového systému a zrušení černého trhu, znehodnotil úspory obyvatel a navázal československou korunu na sovětský rubl. Následovaly bouřlivé lidové protesty.

Ve snaze si obyvatelstvo opět naklonit byly v následujících měsících několikrát sníženy ceny u některých druhů zboží. Každé snížení bylo patřičně propagandisticky využito, a to i ve vysílání Československého rozhlasu do zahraničí.

V květnu 1954 si posluchači německého vysílání mohli vyslechnout debatu o tom, jak se rok po měnové reformě snížily ceny a zvedla se životní úroveň. Kromě redaktorky německy hovořil odborář Josef Stýblo, Eva Krautová jako představitelka ženského hnutí, šachový velmistr Luděk Pachman, Petr Konečný z výzkumného osvětového ústavu a Helmut Lena, rozhlasový spolupracovník. Celá debata trvá čtvrt hodiny, my jsme vybrali jen prvních šest minut.

Karl Zörkendörfer, otec balneologie v Rakousku-Uhersku

Ve výročí týdne si pak připomínáme Karla Zörkendörfera, který se narodil 22. května 1864 v Mariánských Lázních. Vystudoval medicínu v Praze a Vídni a do historie se zapsal především jako zakladatel Městského hygienického a balneologického ústavu v Mariánských Lázních – šlo o první ústav svého druhu v Rakousku-Uhersku. V jeho laboratořích domácí i zahraniční odborníci analyzovali minerální vody i slatiny a zjišťovali jejich vliv na lidské zdraví. Také tu prováděli klinická a mikrobiologická vyšetření.

Karl Zörkendörfer se také zabýval kyselkami vyvěrajícími mezi Číhanou a Babicemi u Mariánských Lázní. Zároveň je autorem turistického průvodce po okolí Mariánských Lázní. Karl Zörkendörfer zemřel v únoru 1945. Jeho ústav byl po druhé světové válce přejmenován na Státní balneologický ústav.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio