Chystáte se do kina? I tam platí pravidla etikety

14. červen 2022

Než odejdete z domova do kina, vězte, že si můžete obléci klidně jen džíny. I tady bychom se ale měli vyvarovat určitých excesů. Jedním z nich jsou třeba otevřené boty.

Některé mladé rodiny se taky vydávají do kina v teplácích, což je opravdu vrchol nevkusu. Tepláky nosíme pouze doma, na zahradě nebo na sport. Do kina nepatří ani kraťasy, ale většinou je tam už tolerujeme.

Pozor také na opačný extrém – abychom nebyli takzvaně overdressed, tedy přehnaně nóbl. Tmavý oblek a večerní šaty si proto raději nechme do divadla nebo na ples. Do prostředí rozházeného popcornu a vylité Coca Coly se hodí něco jiného.

Než odejdete do kina, je dobré už mít lístky. O ně by se měl správně postarat muž, protože i tím poskytuje partnerce komfort. Muž kino objedná a lístky zaplatí. Na muži je také vystání fronty na občerstvení a uložení svršků do šatny.

Do uličky vstupuje jako první muž, žena si vybírá místo k sezení

Dáma sedí v kině po pravé ruce muže. Existují ale situační výjimky – pokud usadíme dámu vpravo, ale vedle člověka, který jí nevyhovuje nebo znepokojuje, muž by si s ní měl místo vyměnit. Žena sedí vlevo také v případě, že se jedná o místo, ze kterého je výrazně lepší výhled.

Do uličky vstupuje jako první muž a omlouvá se všem, které ze sedadel zvedl.

V kině si rozhodně vždy vypínáme telefon a chodíme tam včas. Ti, kteří po zhasnutí sálu obtěžují ostatní pozdním příchodem jen proto, že nechtějí vidět reklamy, jsou mimořádně neohleduplní.

Tak hezkou zábavu a nešustěte prosím tím pytlíkem!

autor: Milan Knotek
Spustit audio