Chřest v těstíčku se špenátem
Suroviny: Listové těsto, 200g chřestu, sůl, tvrdý nastrouhaný sýr, sladká smetana, koření dle chuti, majoránka, mražený špenát, česnek, 1 malá cibule, vejce a strouhanka.
Postup: Listové těsto rozválíme, posypeme strouhaným sýrem, kořením, přeložíme ho a opět rozválíme, posypeme sýrem, okořeníme. Takto upravené těsto rozválíme na plát asi 3-4 mm silný, nařežeme ho na pásky široké 2-3 cm. Do těchto pásků zavineme očištěný a uvařený chřest. Těsto balíme spirálovitě, tak aby konce chřestu koukaly ven. Takto připravený chřest položíme na plech, posypeme strouhaným sýrem, potřeme smetanou a pečeme asi 15 minut.
Poleva: Rozmrazíme špenát, přidáme sůl, koření dle chuti, majoránku, rozsekanou cibuli, rozetřený česnek a vše podusíme. Zahustíme prosetou strouhankou, přidáme trochu smetany, převaříme a stáhneme z plamene. Úplně nakonec vmícháme syrový žloutek. Touto omáčkou polijeme zapečené chřesty.
Dobrou chuť Vám přeje Petr Novotný a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.