Čechřice vonná je kořením i lékem – třeba na dnu nebo vředy
Keř čechřice vonné roste v teplých krajích planě i v nádobách u domů. Řekové mu říkají vonící po myrze. Tuto rostlinu znali a využívali i naši předkové.
Odvarem z kořene čechřice vonné ošetřovali naši předkové psí nebo i hadí kousnutí. Také z ní vyráběli mast na dnu a vředy.
V čechřici je esenciální olej, po kterém tato rostlina voní i chutná jako anýz. Můžete s ní nahradit cukr při přípravě ovocných dortů nebo vaření džemu. Z listů připravují lidoví léčitelé lázeň na bolavé oči. Bylinný čaj z listů čechřice zase bývá dochucovadlem likérů.
Na olej bohatá semena se dají jíst jen tak, nebo je přidávat do sladkostí – stejně jako třeba hřebíček. Uvařené kořeny se dají využít v salátu s octovou zálivkou anebo v polévkách.
Související
-
Zařaďte do svého jídelníčku brusinky. Jsou dobré na srdce chrání i před žaludečními vředy
Syrová brusinka je trpká a leckomu opravdu nechutná. Nemusíte se ale přemáhat jíst tuhle superpotravinu syrovou. Vždyť z brusinek můžete připravit želé, džem nebo je sušit.
-
Lichořeřišnice – lék na vředy, posilovač imunity a prevence před infekčními chorobami
Lichořeřišnice je krásná popínavá rostliny s oranžovými květy s červenými pruhy. Dokonce ji mnozí pěstují jen pro její krásu, přestože jde o výraznou léčivku.
-
PORADNA: Jak postupovat, když se objeví křečové žíly nebo...
Už v počátečním stadiu křečových žil se začnou objevovat nepříjemnosti: otoky nohou, mravenčení a bolesti končetin. Je nutné tyto potíže okamžitě řešit, abychom si ...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka