PORADNA: Jak postupovat, když se objeví křečové žíly nebo bércové vředy?

6. červen 2015

Už v počátečním stadiu křečových žil se začnou objevovat nepříjemnosti: otoky nohou, mravenčení a bolesti končetin. Je nutné tyto potíže okamžitě řešit, abychom si od těchto projevů ulevili a hlavně abychom předešli dalším a horším komplikacím.

V počátku nemoci postačí kompresní punčochy a také některá léčiva, která zlepšují stav cévního systému a zabraňují dalšímu jeho poškozování.

Nevěříte práškům? Zkuste kostival!

Kromě tabletek od lékaře můžete vzít na pomoc také masti s kaštanem koňským, kostivalem. A hlavně omezit sezení s nohou přes nohu, nošení těsného oblečení, dlouhé stání a naopak zařadit do života trochu víc pohybu a do stravy více vlákniny.

Pokud si potřebujete ulevit od otoku a bolesti, zkuste tento rychlý recept - do bílého jogurtu vmíchejte tři lžičky silného mátového čaje, směsí potřete nohy od chodidel po kolena, zabalte do ručníku a s nohami ve vyvýšené poloze chvilku relaxujte.

Bércový vřed

Jak vyléčit bércové vředy?

Bércové vředy dokáží trápit pacienty i několik let, ba desetiletí. Aby se daly léčit efektivně, je nutné určit pravou příčinu. Tou nejčastější bývají křečové žíly a jiná žilní onemocnění a také cukrovka.

Ještě nedávno léčba spočívala v opakovaném nanášení mastí a bandáží – často šlo přitom o nekonečný proces a pacient se musel smířit s tím, že je to nutné zlo, se kterým se nedá nic jiného dělat.

Ale dá se! Nejzávažnějším faktorem je špatné zásobení dolních končetin okysličenou krví. Proto by hlavním prvkem léčby měl být zdravý životní styl, o kterém jsme v souvislosti s žílami mluvili už mnohokrát.

Proti bércovým vředům se dá zasáhnout operativně, ale předpokladem je, že rány budou zhojené. Na zhojení existuje celá řada účinných léčiv, ale i k nim je nutné dodržovat několik důležitých zásad: pravidelně ránu sprchovat slabým proudem vody a chránit dosud zdravé okolí rány dokonalým vysoušením a ochrannými mastmi.

Ještě pro jistotu připomeňme další podpůrné prostředky - dostatečný přísun vlákniny, vitaminů a pohybu - bez toho se neobejdeme u žádné nemoci.

Méně je někdy více – to platí i při léčbě vředů!

Na léčbu vředů existuje celá řada mastí a roztoků. Mnohdy se pacienti přiklání k mylnému přesvědčení, že čím víc jich aplikují, tím lépe. Ovšem pokud masti nanášíte příliš mnoho, tak se látka dostane do zdravého okolí, kde dráždí kůži a způsobuje nežádoucí reakce.

Proto i zde platí heslo - přiměřeně a raději šetřit. Čím by se naopak šetřit nemělo, to je obvazový materiál a hygiena. Sprchování rány před každou aplikací mastí by mělo být samozřejmé a mělo by být prováděno od shora dolů. Obvazového materiálu by mělo být použito tolik, aby ani rána a ani masti neprosakovaly.

Na bandážování je vhodné používat tzv. krátkotažné obinadlo, které končetinu neškrtí a je tedy možné ho ponechávat i na noc. A nezapomínejte na pohyb, i když je komplikovaný! Provádějte alespoň tzv. Cévní gymnastiku, která spočívá v skrčování a natahování prstů u nohou, kroužení v kotnících na obě strany a propínání špiček.

Chcete-li léčbu ještě více podpořit, nevyhýbejte se tabletkám s enzymy a koenzymy. Lékař vám jistě nějaké doporučí.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio