Brambory zapečené se smetanou
Na pohled nic moc, ale chuťově – jedna báseň.
Ingredience
- 500 g brambor varný typ B
- 1 kelímek kysané smetany (190 ml)
- 100 g anglické slaniny
- 1 střední cibule
- 3 lžíce oleje
- sůl, pepř, saturejka nebo jiná bylinka podle chuti
Postup:
- Brambory uvaříme ve slupce a necháme zchladnout, pak oloupeme.
- Mezitím na oleji osmahneme nakrájenou slaninu a drobně nakrájenou cibuli. Zvolíme velkou pánev, protože na tento základ pak dáme vařené, oloupané a na kostičky nakrájené brambory, smetanu a podle chuti osolíme, opepříme, přidáme nasekanou bylinku a promícháme.
- Pokud máme pánev s kovovým držadlem, přemístíme do středně vyhřáté trouby a pečeme pěkně do růžova. Pokud takovou pánev nemáme, přendáme směs do vymaštěné zapékací mísy nebo pekáčku a upečeme.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.