Brambory zapečené s nivou

Málo surovin, velký efekt.

Ingredience
  • 8 středně velkých brambor
  • 2 cibule
  • 250 g sýra niva
  • 1-2 vejce
  • 1 – 1,5 kelímku smetany (může být i ta na vaření)
  • podle chuti sůl a pepř
  • trochu tuku na vymazání
  1. Brambory dáme vařit ve slupce, ale vaříme jen do polo měkka.
  2. Necháme trochu zchladnout, oloupeme je a nakrájíme na kolečka.
  3. Cibuli nakrájíme na kolečka, nivu nahrubo nastrouháme.
  4. Do vymazané zapékací mísy, nebo pekáčku, dáme na dno polovinu bramborových plátků, na ně vrstvu cibule, pak nastrouhanou nivu a zakryjeme druhou polovinou bramborových plátků. Podle chuti může osolit a opepřit, ale niva je sama o sobě slaná dost.
  5. Zalijeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali vejce a dáme do vyhřáté trouby zapéci.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.