Brambory zapečené s nivou
Málo surovin, velký efekt.
Ingredience
- 8 středně velkých brambor
- 2 cibule
- 250 g sýra niva
- 1-2 vejce
- 1 – 1,5 kelímku smetany (může být i ta na vaření)
- podle chuti sůl a pepř
- trochu tuku na vymazání
- Brambory dáme vařit ve slupce, ale vaříme jen do polo měkka.
- Necháme trochu zchladnout, oloupeme je a nakrájíme na kolečka.
- Cibuli nakrájíme na kolečka, nivu nahrubo nastrouháme.
- Do vymazané zapékací mísy, nebo pekáčku, dáme na dno polovinu bramborových plátků, na ně vrstvu cibule, pak nastrouhanou nivu a zakryjeme druhou polovinou bramborových plátků. Podle chuti může osolit a opepřit, ale niva je sama o sobě slaná dost.
- Zalijeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali vejce a dáme do vyhřáté trouby zapéci.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.