Brambory a hokaido s ricottou

Prý se dá jíst i za studena, ale u nás to nikdy nestačilo vystydnout.

Ingredience
  • 5-6 středně velkých brambor
  • půl nebo čtvrt dýně hokaido
  • 300 g ricotty
  • 2 vejce
  • 50 g ementálu
  • 4-5 stroužků česneku
  • sůl
  • olivy
  • olivový olej

Postup:

  1. Pekáček pokapeme olejem.
  2. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, dýni hokaido loupat nemusíme, ale odstraníme semínka a nakrájíme ji na plátky – měsíčky o něco silnější, než brambory.
  3. Náplň umícháme z ricotty a vajec, osolíme a doplníme utřeným česnekem.
  4. Do vymaštěného pekáčku dáme polovinu plátků brambor, mírně osolíme, rozložíme polovinu plátků hokaida a potřeme polovinou náplně, do které ještě rozmístíme olivy.
  5. Znovu dáme vrstvu bramborových plátků, potřeme druhou polovinou náplně, rozmístíme olivy a zakryjeme plátky hokaida.
  6. Pokapeme olejem a v troubě předehřáté na 170 stupňů pečeme. Nožem zkusíme, jestli už jsou brambory měkké a pak posypeme strouhaným ementálem a ještě krátce zapečeme.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.