Brambory a hokaido s ricottou
Prý se dá jíst i za studena, ale u nás to nikdy nestačilo vystydnout.
Ingredience
- 5-6 středně velkých brambor
- půl nebo čtvrt dýně hokaido
- 300 g ricotty
- 2 vejce
- 50 g ementálu
- 4-5 stroužků česneku
- sůl
- olivy
- olivový olej
Postup:
- Pekáček pokapeme olejem.
- Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, dýni hokaido loupat nemusíme, ale odstraníme semínka a nakrájíme ji na plátky – měsíčky o něco silnější, než brambory.
- Náplň umícháme z ricotty a vajec, osolíme a doplníme utřeným česnekem.
- Do vymaštěného pekáčku dáme polovinu plátků brambor, mírně osolíme, rozložíme polovinu plátků hokaida a potřeme polovinou náplně, do které ještě rozmístíme olivy.
- Znovu dáme vrstvu bramborových plátků, potřeme druhou polovinou náplně, rozmístíme olivy a zakryjeme plátky hokaida.
- Pokapeme olejem a v troubě předehřáté na 170 stupňů pečeme. Nožem zkusíme, jestli už jsou brambory měkké a pak posypeme strouhaným ementálem a ještě krátce zapečeme.
Související
-
Hokkaido v remosce podle Boženy Tompichové
Tahle oranžová dýně se v české kuchyni náramně dobře uchytila!
-
Mramorové hokkaido řezy
Oranžové hokkaido dýně vzaly české zahrádky i kuchyně útokem – stejně jako před lety cukíny. A se stejně velkým, ne-li dokonce větším úspěchem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.