Bramborové řezy s citronátem

Pozor, tohle není žádný chudý moučník!

Suroviny:

250 g polohrubé mouky

250 g ve slupce vařených studených brambor

130 g cukru

100 g másla

2 vejce

1 sáček vanilkového pudinku

asi 4 lžíce mléka

1 kypřicí prášek

1/2 balíčku citronátu

špetka soli

Postup:

  1. Vystydlé vařené brambory oloupeme a najemno nastrouháme.
  2. K bramborám přisypeme mouku s prosátým pudinkovým i kypřicím práškem a promícháme.
  3. Vejce elektrickými metličkami ušleháme s cukrem, přišleháme měkké máslo, přidáme trošičku soli a vmícháme do moučné směsi s bramborami. Nakonec zapracujeme citronát.
  4. Těsto dáme na plech vyložený pečicím papírem a ve středně předehřáté troubě upečeme.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.