Jablkové řezy
S polevou je to luxus!
Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky
1 a čtvrt hrnku cukru
1 hrnek mléka
4-5 jablek
2 kypřicí prášky
2 vejce
10 lžic oleje
2 lžíce kakaa
3-4 lžíce rumu
tuk a mouka na plech nebo pečicí papír
poleva: 6 lžic cukru moučky
1 lžíce kakaa
1 lžička ztuženého tuku IVA
3 lžíce horké vody
strouhaný kokos nebo posekané vlašské ořechy
Postup:
- Smícháme mouku, kypřicí prášek, kakao a cukr.
- Oloupaná jablka nahrubo nastrouháme a přidáme do mouky společně s vejci, mlékem, olejem a rumem. Dobře promícháme.
- Hladké těsto vlijeme na připravený plech a ve středně předehřáté troubě pečeme asi 30 minut. Po upečení necháme zchladnout.
- V kastrolku smícháme horkou vodu s cukrem, kakaem a tukem až do rozpuštění.
- Pak polevou přelijeme vychladlý moučník a posypeme buď kokosem, nebo sekanými ořechy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.