Jablkové řezy
S polevou je to luxus!
Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky
1 a čtvrt hrnku cukru
1 hrnek mléka
4-5 jablek
2 kypřicí prášky
2 vejce
10 lžic oleje
2 lžíce kakaa
3-4 lžíce rumu
tuk a mouka na plech nebo pečicí papír
poleva: 6 lžic cukru moučky
1 lžíce kakaa
1 lžička ztuženého tuku IVA
3 lžíce horké vody
strouhaný kokos nebo posekané vlašské ořechy
Postup:
- Smícháme mouku, kypřicí prášek, kakao a cukr.
- Oloupaná jablka nahrubo nastrouháme a přidáme do mouky společně s vejci, mlékem, olejem a rumem. Dobře promícháme.
- Hladké těsto vlijeme na připravený plech a ve středně předehřáté troubě pečeme asi 30 minut. Po upečení necháme zchladnout.
- V kastrolku smícháme horkou vodu s cukrem, kakaem a tukem až do rozpuštění.
- Pak polevou přelijeme vychladlý moučník a posypeme buď kokosem, nebo sekanými ořechy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.