Jablkové řezy

S polevou je to luxus!

Suroviny:

2 hrnky polohrubé mouky

1 a čtvrt hrnku cukru

1 hrnek mléka

4-5 jablek

2 kypřicí prášky

2 vejce

10 lžic oleje

2 lžíce kakaa

3-4 lžíce rumu

tuk a mouka na plech nebo pečicí papír

poleva: 6 lžic cukru moučky

1 lžíce kakaa

1 lžička ztuženého tuku IVA

3 lžíce horké vody

strouhaný kokos nebo posekané vlašské ořechy

Postup:

  1. Smícháme mouku, kypřicí prášek, kakao a cukr.
  2. Oloupaná jablka nahrubo nastrouháme a přidáme do mouky společně s vejci, mlékem, olejem a rumem. Dobře promícháme.
  3. Hladké těsto vlijeme na připravený plech a ve středně předehřáté troubě pečeme asi 30 minut. Po upečení necháme zchladnout.
  4. V kastrolku smícháme horkou vodu s cukrem, kakaem a tukem až do rozpuštění.
  5. Pak polevou přelijeme vychladlý moučník a posypeme buď kokosem, nebo sekanými ořechy.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.