Bolid z Taurid, hvězdná Kuřátka a konjunkce Měsíce s Jupiterem: Procházka listopadovou oblohou

29. říjen 2022

V příručkách se píše, že podzimní večerní obloha je na pozorování dost chudá. To je sice pravda, ale přesto je toho na ní k vidění poměrně hodně. Přesvědčte se sami!

Můžeme ještě zahlédnout souhvězdí Labutě, Orla a Lyry, i když jsou už dost nízko a pomalu mizí nad západním obzorem. Kousek dál, na severozápadě napíná své svaly Herkules, leč marně – patří rovněž k zapadajícím souhvězdím. Zato na východě se pozvolna hlásí ke slovu bájný lovec Orion, i když jeho čas přijde až na zimní obloze.

Obloha je plná hvězd

Pohled na část souhvězdí Velryby. Nahoře červeně září proměnná hvězda Mira (Omicron Ceti)

Nízko nad severním obzorem máme Velký vůz coby součást Velké medvědice. Na rozhraní nadhlavníku, tedy přímo nad hlavou se o prostor dělí Andromeda s Kassiopeou – podle řecké mytologie její matkou královnou. Poznáme ji podle dvojitého W. Kefeus vpravo od ní připomíná tvarem domeček, špička jeho střechy je několik úhlových stupňů vlevo pod Polárkou. Pegasův čtverec západně od Andromedy píše obrazec ze svých hvězd alfa – Markab, beta – Scheat a gamma – Algenib, doplněný hvězdou Sirrah z Andromedy.

Pegasův čtverec

Rovníkovou oblast oblohy zabírá obrazec Ryb a Velryby, ve které najdeme známou proměnnou hvězdu omikron Ceti. Její jasnost se mění mezi 2–10 magnitudami, a to v průměrné periodě 332 dny; v největší fázi ji tedy vidíme pouhým okem. Ne nadarmo má jméno Mira – tedy „Podivuhodná“.

Z objektů vzdálenějšího vesmíru stojí za to vyhledat „Sedm sester“, otevřenou hvězdokupu Plejády, kterou známe také jako Kuřátka. Má sedm hvězd viditelných i v městských podmínkách, na nepřesvětlené obloze jich napočítáme i víc než dvanáct.

Planety a nebeské úkazy

Meteor na noční obloze

Ze sedmičky planet budou na listopadové obloze chybět dvě – nepozorovatelné budou Merkur a Venuše. Mars svítí po celou noc v souhvězdí Býka a jeho viditelnost se stále zlepšuje. Nejlepší bude v prosinci, kdy se ocitne v opozici se Sluncem a bude nejblíž Zemi. Jupiter, jehož viditelnost je díky vysoké deklinaci a jasnosti stále mimořádně dobrá, svítí po většinu noci kromě rána v souhvězdí Ryb. Saturn najdeme v souhvězdí Kozoroha večer vysoko na jihu a jihozápadě. Uran i Neptun jsou viditelné jen v dalekohledech, Uran po celou noc, Neptun v první polovině noci.

Úplněk

Pokud jde o úkazy, v týdnu od 1. listopadu bychom podle předpovědí astronomů mohli spatřit bolid pocházející z meteorického roje Taurid. Bolid je velmi jasný meteor, jasnější než třeba Venuše… Jinak pozorování Taurid bude rušit Měsíc, který v jejich období přechází od úplňku k poslední čtvrti. Vidět bychom však mohli konjunkci Měsíce s Jupiterem v noci ze 4. na 5. listopadu v 0 hodin; planeta bude asi 2,5 stupně severně. Ze 13. na 14. listopadu bude Měsíc v konjunkci s hvězdou Pollux z Blíženců – beta Gemini bude od našeho souputníka jen něco málo přes 2 úhlové stupně severně.

Pro úplnost ještě měsíční fáze. První čtvrť 1. listopadu, úplněk 8. listopadu je spojen s úplným zatměním Měsíce, u nás však bohužel nepozorovatelným. 16. listopadu bude poslední čtvrť a nov 23. listopadu. Dorůst do první čtvrti to Luna stihne ještě v poslední den měsíce, tedy 30. listopadu. Pěknou podívanou!

autoři: Miroslav Zimmer , frv
Spustit audio

Související