Výrazným útvarem na podzimní obloze je Pegasův čtverec

29. září 2021

Asterismus je výrazná skupina hvězd na obloze, která však nepatří mezi oficiální souhvězdí. V každém ročním období můžeme asterismus nad našimi hlavami spatřit. Typickým podzimním útvarem je Pegasův čtverec.

„Ono se tomu říká Pegasův čtverec, ale levá hvězdička v tom čtverci není z Pegase, ale z Andromedy. Je to vlastně návazné souhvězdí Andromedy. Pegasův čtverec je opravdu výrazným útvarem na obloze, a když jdete nad levou horní hvězdu, tak uvidíte takový mlhavý obláček. To je nejvzdálenější věc, kterou můžete vidět pouhým okem, galaxie v Andromedě,“ doplňuje jihočeský astronom Miloš Tichý.

Na podzimním nebi je podle něj možné spatřit ještě jednu galaxii. „Když budete mít Pegasův čtverec nad jihem a sjedete okem níž do souhvězdí Trojúhelníka, uvidíte druhou galaxii. Na to ale potřebujete už trochu lepší oči, nebo lovecký dalekohled, případně stačí i divadelní kukátko,“ popisuje astronom.

„Galaxie v Andromedě je podobná té naší, patří do naší skupiny. Přibližuje se k nám a za pár miliard let se s námi srazí. To ale není žádná katastrofa, galaxie jsou řídké a vlastně se prolnou, akorát se gravitačně spojí. Vesmír se vyznačuje tím, že tam je více prázdna než věcí, takže aby se srazily dvě hvězdy při prolnutí galaxií, to je málo pravděpodobné. Mohou se spojit jádra a pak vznikají zajímavé útvary,“ dodává.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související