Nejstarší český meteorit najdete na hradě Loket

23. říjen 2021

Hrad Loket v Karlovarském kraji se může pyšnit nejstarším českým meteoritem. Nenachází se zde ale celý. Jeho další části nalezneme v institucích rozmístěných takřka po celém světě.

Loketské železo – tak je nazýván nejcennější exponát hradu Loket. Jedná se totiž o nejstarší český meteorit. K vidění je zde jak replika původního meteoritu, tak i menší část samotného originálu. Původní meteorit byl rozřezán pro výzkumné účely a následně vyslán takřka do celého světa.

Největší kus meteoritu se nachází ve vídeňském muzeu a váží zhruba 80 kg. Další fragmenty jsou uloženy například v Národním muzeu v Praze. Jiné části doputovaly až do Londýna, nebo dokonce Kalkaty.

A kde se meteorit na Loketsku vůbec vzal? „O tom máme dvě teorie. Jedna z nich říká, že byl kolem roku 1400 nalezen v blízkosti Lokte na poli při orbě. Druhá vypráví o tom, že po roce 1422 spadl na nádvoří hradu,“ uvedla ředitelka hradu Loket Jana Těžká, která pokračovala:

„Když Švédové plenili naše země během třicetileté války, schovali místní lidé meteorit do studny. Okolo roku 1670 studnu vyčerpali a meteorit opět vyzvedli.“

Údajně se jedná o zakletého purkrabího

Legenda praví, že se jedná o zakletého zlého purkrabího Půtu, který byl velmi nepříjemný na své poddané a vybíral vysoké daně. „Praví se, že když jednou na poli křičel na své poddané, udeřil do něho blesk. Purkrabí byl stižen kletbou a stal se z něj kus železa,“ dodala ředitelka.

autoři: Kateřina Dobrovolná , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio