Bílá fazolová polévka podle Petra

Do zimního období se hodí vydatné polévky třeba i jako snídaně.

Suroviny:

1 šálek bílých fazolí

80 g špeku

1 cibule

2 lžíce sádla

majoránka

česnek

hladká mouka

kysaná smetana

Postup:

  1. Fazole předem namočíme ve vodě aspoň na dvě hodiny.
  2. Vodu slijeme a v nové vodě dáme fazole vařit. Nesolíme.
  3. Na sádle rozpečeme nakrájený špek a nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, osmahneme a zalijeme vodou, promícháme a povaříme asi 20 minut.
  4. Pak přidáme uvařené fazole, rozemnutou majoránku, krátce povaříme do požadované hustoty polévky, v závěru vmícháme kysanou smetanu a utřený česnek a necháme přejít var.
  5. Přípravu značně urychlí, když použijeme fazole sterilované.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.