Bílá fazolová polévka podle Petra
Do zimního období se hodí vydatné polévky třeba i jako snídaně.
Suroviny:
1 šálek bílých fazolí
80 g špeku
1 cibule
2 lžíce sádla
majoránka
česnek
hladká mouka
kysaná smetana
Postup:
- Fazole předem namočíme ve vodě aspoň na dvě hodiny.
- Vodu slijeme a v nové vodě dáme fazole vařit. Nesolíme.
- Na sádle rozpečeme nakrájený špek a nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, osmahneme a zalijeme vodou, promícháme a povaříme asi 20 minut.
- Pak přidáme uvařené fazole, rozemnutou majoránku, krátce povaříme do požadované hustoty polévky, v závěru vmícháme kysanou smetanu a utřený česnek a necháme přejít var.
- Přípravu značně urychlí, když použijeme fazole sterilované.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.