Bílá fazolová polévka podle Petra
Do zimního období se hodí vydatné polévky třeba i jako snídaně.
Suroviny:
1 šálek bílých fazolí
80 g špeku
1 cibule
2 lžíce sádla
majoránka
česnek
hladká mouka
kysaná smetana
Postup:
- Fazole předem namočíme ve vodě aspoň na dvě hodiny.
- Vodu slijeme a v nové vodě dáme fazole vařit. Nesolíme.
- Na sádle rozpečeme nakrájený špek a nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, osmahneme a zalijeme vodou, promícháme a povaříme asi 20 minut.
- Pak přidáme uvařené fazole, rozemnutou majoránku, krátce povaříme do požadované hustoty polévky, v závěru vmícháme kysanou smetanu a utřený česnek a necháme přejít var.
- Přípravu značně urychlí, když použijeme fazole sterilované.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka