Pórková polévka s uzeným
Pórek je národní zeleninou Walesu, ale v české kuchyni má taky své místo.
Suroviny:
1 střední pórek
1-2 mrkve
hrstka tarhoni (tarhoňa – drobná těstovinová zavářka)
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
100 g uzeného masa
sůl
pepř
kousek tuku na opečení masa
Postup:
- Pórek očistíme, podélně rozkrojíme a dobře propláchneme, abychom ho zbavili nečistot ze záhybu listů. Nakrájíme na půlkolečka.
- Mrkev očistíme a nahrubo nastrouháme.
- Na másle krátce osmahneme obě zeleniny, zalijeme vodou (asi litr), podle chuti osolíme, opepříme. Přivedeme k varu.
- Hned, jak začne polévka vřít, vhodíme tarhoňu a dovaříme. V závěru lehce zahustíme moukou rozmíchanou v troše studené vody. Hustotu řídíme podle vlastní chuti.
- Porce na talíři doplníme kostičkami vařeného uzeného masa, které předtím krátce opečeme. Dobře poslouží i anglická slanina.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka