Hrachová polévka s krutony

Poslouží i jako celé jídlo.

Suroviny:

250 g půleného hrachu (lépe se rozváří)

1-2 brambory

1 mrkev

1 cibule

1-2 stroužky česneku

olej

sůl

pepř

majoránka

chlebové kostičky - krutonky

Postup:

  1. Česnek najemno utřeme a smícháme s trochou oleje.
  2. Starší chléb nakrájíme na kostičky, pokropíme česnekovým olejem a na plechu v troubě opečeme.
  3. Nakrájenou cibuli krátce osmahneme na oleji, přidáme kostičky mrkve, opět osmahneme.
  4. Zalijeme vodou (asi litr), přidáme nakrájené brambory, hrách, osolíme, opepříme, přidáme majoránku a vaříme, až hrách změkne.
  5. Na talíři si pak každý přidá připravené česnekové krutonky.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.