Hrachová polévka s krutony
Poslouží i jako celé jídlo.
Suroviny:
250 g půleného hrachu (lépe se rozváří)
1-2 brambory
1 mrkev
1 cibule
1-2 stroužky česneku
olej
sůl
pepř
majoránka
chlebové kostičky - krutonky
Postup:
- Česnek najemno utřeme a smícháme s trochou oleje.
- Starší chléb nakrájíme na kostičky, pokropíme česnekovým olejem a na plechu v troubě opečeme.
- Nakrájenou cibuli krátce osmahneme na oleji, přidáme kostičky mrkve, opět osmahneme.
- Zalijeme vodou (asi litr), přidáme nakrájené brambory, hrách, osolíme, opepříme, přidáme majoránku a vaříme, až hrách změkne.
- Na talíři si pak každý přidá připravené česnekové krutonky.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.