Celerová polévka
Neošklíbejte se, vyzkoušejte a možná, že se s celerem spřátelíte.
Ingredience
- 1 menší celer
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce másla a 2 lžíce hladké mouky na jíšku nebo 2 lžíce jemných ovesných vloček
- 1 žloutek
- 1/2 šálku mléka
- sůl, případně celerová nať
Postup:
- Celer oloupeme, rozkrájíme na nudličky.
- Osmahneme na másle, zalijeme vodou, osolíme a vaříme.
- Ke konci přidáme buď světlou jíšku, nebo jemné ovesné vločky a povaříme.
- Úplně na konec přilijeme za stálého míchání žloutek rozkvedlaný v mléce a nasekanou nať – může být i sušená.
- Pokud chceme polévku krémovou, tak ji rozmixujeme a můžeme doplnit osmaženými krutonky ze světlého pečiva.
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever a Božena Tompichová!
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.