Celerová polévka

Neošklíbejte se, vyzkoušejte a možná, že se s celerem spřátelíte.

Ingredience
  • 1 menší celer
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce másla a 2 lžíce hladké mouky na jíšku nebo 2 lžíce jemných ovesných vloček
  • 1 žloutek
  • 1/2 šálku mléka
  • sůl, případně celerová nať

Postup:

  1. Celer oloupeme, rozkrájíme na nudličky.
  2. Osmahneme na másle, zalijeme vodou, osolíme a vaříme.
  3. Ke konci přidáme buď světlou jíšku, nebo jemné ovesné vločky a povaříme.
  4. Úplně na konec přilijeme za stálého míchání žloutek rozkvedlaný v mléce a nasekanou nať – může být i sušená.
  5. Pokud chceme polévku krémovou, tak ji rozmixujeme a můžeme doplnit osmaženými krutonky ze světlého pečiva.

Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever a Božena Tompichová!

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.