Celerová polévka

Neošklíbejte se, vyzkoušejte a možná, že se s celerem spřátelíte.

Ingredience
  • 1 menší celer
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce másla a 2 lžíce hladké mouky na jíšku nebo 2 lžíce jemných ovesných vloček
  • 1 žloutek
  • 1/2 šálku mléka
  • sůl, případně celerová nať

Postup:

  1. Celer oloupeme, rozkrájíme na nudličky.
  2. Osmahneme na másle, zalijeme vodou, osolíme a vaříme.
  3. Ke konci přidáme buď světlou jíšku, nebo jemné ovesné vločky a povaříme.
  4. Úplně na konec přilijeme za stálého míchání žloutek rozkvedlaný v mléce a nasekanou nať – může být i sušená.
  5. Pokud chceme polévku krémovou, tak ji rozmixujeme a můžeme doplnit osmaženými krutonky ze světlého pečiva.

Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever a Božena Tompichová!

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.