Celerová polévka
Neošklíbejte se, vyzkoušejte a možná, že se s celerem spřátelíte.
Ingredience
- 1 menší celer
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce másla a 2 lžíce hladké mouky na jíšku nebo 2 lžíce jemných ovesných vloček
- 1 žloutek
- 1/2 šálku mléka
- sůl, případně celerová nať
Postup:
- Celer oloupeme, rozkrájíme na nudličky.
- Osmahneme na másle, zalijeme vodou, osolíme a vaříme.
- Ke konci přidáme buď světlou jíšku, nebo jemné ovesné vločky a povaříme.
- Úplně na konec přilijeme za stálého míchání žloutek rozkvedlaný v mléce a nasekanou nať – může být i sušená.
- Pokud chceme polévku krémovou, tak ji rozmixujeme a můžeme doplnit osmaženými krutonky ze světlého pečiva.
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever a Božena Tompichová!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.