Batátové řezy s krémem
Batáty poslouží i jako přísada do sladkých těst.
Ingredience
- 120 g celozrnné špaldové mouky
- 180 g polohrubé mouky
- 1 lžíce sody a 1 lžíce kypřicího prášku
- 2 vejce
- 120 g cukru
- 120 g hrubě strouhaného batátu
- 250 ml kefíru (4% tuku)
- 3 lžíce oleje
- špetka soli
- trochu strouhané citronové kůry
- na krém: 1 mascarpone (250 g), 2-3 lžíce jahodové marmelády
Postup:
- Smícháme obě mouky, sodu, prášek a špetku soli.
- Ušleháme vejce s cukrem, vmícháme kefír a olej a postupně přimícháváme moučnou směs.
- Nakonec vmícháme nastrouhaný batát a citronovou kůru.
- Těsto vlijeme do pekáčku (24x20 cm) vyloženého pečicím papírem a v troubě předehřáté na 170-175 stupňů upečeme.
- Vychladlý moučník prořízneme a promažeme krémem, který si ušleháme z mascarpone a marmelády.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.