Batátové řezy s krémem

Batáty poslouží i jako přísada do sladkých těst.

Ingredience
  • 120 g celozrnné špaldové mouky
  • 180 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce sody a 1 lžíce kypřicího prášku
  • 2 vejce
  • 120 g cukru
  • 120 g hrubě strouhaného batátu
  • 250 ml kefíru (4% tuku)
  • 3 lžíce oleje
  • špetka soli
  • trochu strouhané citronové kůry
  • na krém: 1 mascarpone (250 g), 2-3 lžíce jahodové marmelády

Postup:

  1. Smícháme obě mouky, sodu, prášek a špetku soli.
  2. Ušleháme vejce s cukrem, vmícháme kefír a olej a postupně přimícháváme moučnou směs.
  3. Nakonec vmícháme nastrouhaný batát a citronovou kůru.
  4. Těsto vlijeme do pekáčku (24x20 cm) vyloženého pečicím papírem a v troubě předehřáté na 170-175 stupňů upečeme.
  5. Vychladlý moučník prořízneme a promažeme krémem, který si ušleháme z mascarpone a marmelády.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.