Bábovka s vaječným koňakem
Klasika k nedělní odpolední kávě…
Ingredience
- 4 vejce
- 10 lžic cukru krupice
- sklenka oleje
- sklenka vaječného koňaku
- 10 lžic polohrubé mouky
- půl sáčku kypřicího prášku
- tuk a mouka do formy, případně cukr moučka na posypání
Postup:
- Elektrickými metličkami nebo šlehačem ušleháme vejce s cukrem do pěny.
- Přidáme olej s vaječným koňakem, promícháme.
- Postupně přisypáváme mouku s práškem.
- Těsto vlijeme do předem vymazané a vysypané formy a ve střední troubě pečeme.
- Čas propečení závisí na síle těstové vrstvy, po 35-40 minutách uděláme test špejlí, pokud ji vytáhneme suchou, je dopečeno. Pokud ne a přitom už bábovka svrchu příliš tmavne, přikryjeme ji kusem pečicího papíru a dopečeme. Před vyklopením necháme trochu zchladnout. Před podáváním můžeme poprášit moučkovým cukrem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.