Bábovka s vaječným koňakem
Klasika k nedělní odpolední kávě…
Ingredience
- 4 vejce
- 10 lžic cukru krupice
- sklenka oleje
- sklenka vaječného koňaku
- 10 lžic polohrubé mouky
- půl sáčku kypřicího prášku
- tuk a mouka do formy, případně cukr moučka na posypání
Postup:
- Elektrickými metličkami nebo šlehačem ušleháme vejce s cukrem do pěny.
- Přidáme olej s vaječným koňakem, promícháme.
- Postupně přisypáváme mouku s práškem.
- Těsto vlijeme do předem vymazané a vysypané formy a ve střední troubě pečeme.
- Čas propečení závisí na síle těstové vrstvy, po 35-40 minutách uděláme test špejlí, pokud ji vytáhneme suchou, je dopečeno. Pokud ne a přitom už bábovka svrchu příliš tmavne, přikryjeme ji kusem pečicího papíru a dopečeme. Před vyklopením necháme trochu zchladnout. Před podáváním můžeme poprášit moučkovým cukrem.
Související
-
Bábovka Masarykova
Takovou bábovku prý opravdu maminka našeho prvního prezidenta, paní Terezie, pekla – tak ji vyzkoušejte třeba k zítřejšímu státnímu svátku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.