Bábovka s vaječným koňakem

Klasika k nedělní odpolední kávě…

Ingredience
  • 4 vejce
  • 10 lžic cukru krupice
  • sklenka oleje
  • sklenka vaječného koňaku
  • 10 lžic polohrubé mouky
  • půl sáčku kypřicího prášku
  • tuk a  mouka do formy, případně cukr moučka na posypání

Postup:

  1. Elektrickými metličkami nebo šlehačem ušleháme vejce s cukrem do pěny.
  2. Přidáme olej s vaječným koňakem, promícháme.
  3. Postupně přisypáváme mouku s práškem.
  4. Těsto vlijeme do předem vymazané a vysypané formy a ve střední troubě pečeme.
  5. Čas propečení závisí na síle těstové vrstvy, po 35-40 minutách uděláme test špejlí, pokud ji vytáhneme suchou, je dopečeno. Pokud ne a přitom už bábovka svrchu příliš tmavne, přikryjeme ji kusem pečicího papíru a dopečeme. Před vyklopením necháme trochu zchladnout. Před podáváním můžeme poprášit moučkovým cukrem.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.