Mrkvová bábovka
Laskomina pro „mrkvojedy“ i pro ty ostatní.
Ingredience
- 200 g polohrubé mouky
- 1 lžíce hladké mouky
- 3 vejce velikosti M
- 70 g rozmixovaných jemných ovesných vloček
- 1 vanička tvarohu
- 200 g jemně nastrouhané mrkve
- 100 g cukru (i méně)
- 1 kypřicí prášek
- 4-5 lžic oleje
- mletá skořice
- tuk a mouka do formy
Postup:
- Vejce s cukrem ušleháme a promícháme s tvarohem, mrkví a olejem.
- V míse smícháme mouku, vločky, kypřicí prášek, skořici a sypkou směs vmícháme do připravené vaječné směsi.
- Těstem naplníme předem vymazanou a vysypanou formu a dáme do vyhřáté trouby péct. Teplota by měla být 185-190 stupňů, je vyšší vrstva těsta. Po asi 45 minutách uděláme test špejlí, je-li už těsto propečené.
Související
-
Bábovka Masarykova
Takovou bábovku prý opravdu maminka našeho prvního prezidenta, paní Terezie, pekla – tak ji vyzkoušejte třeba k zítřejšímu státnímu svátku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.