Maková bábovka
Kynutou bábovku s mákem znají všichni, ale zkuste i variantu šlehanou.
Ingredience
- 3 vejce
- tři čtvrtě hrnku cukru
- 1 vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového aroma
- půl hrnku oleje
- tři čtvrtě hrnku mléka
- 2,5 hrnku polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek
- půl hrnku nemletého máku
- případně cukr moučka na posypání hotové bábovky
- tuk a polohrubá mouka do formy
Postup:
- Nejdřív vymažeme formu tukem a vysypeme moukou.
- Vejce elektrickými metličkami vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do husté pěny.
- Zvolna přišleháme olej, pak mléko a nakonec přidáváme postupně mouku s prosátým kypřicím práškem a nemletý mák.
- Hotové těsto vlijeme do připravené formy a dáme do středně předehřáté trouby (175-180 stupňů) péct. Špejlí zkusíme, je-li těsto propečené.
- Hotovou zchladlou bábovku můžeme ještě pocukrovat.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.