Maková bábovka

Kynutou bábovku s mákem znají všichni, ale zkuste i variantu šlehanou.

Ingredience
  • 3 vejce
  • tři čtvrtě hrnku cukru
  • 1 vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového aroma
  • půl hrnku oleje
  • tři čtvrtě hrnku mléka
  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • půl hrnku nemletého máku
  • případně cukr moučka na posypání hotové bábovky
  • tuk a polohrubá mouka do formy

Postup:

  1. Nejdřív vymažeme formu tukem a vysypeme moukou.
  2. Vejce elektrickými metličkami vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do husté pěny.
  3. Zvolna přišleháme olej, pak mléko a nakonec přidáváme postupně mouku s prosátým kypřicím práškem a nemletý mák.
  4. Hotové těsto vlijeme do připravené formy a dáme do středně předehřáté trouby (175-180 stupňů) péct. Špejlí zkusíme, je-li těsto propečené.
  5. Hotovou zchladlou bábovku můžeme ještě pocukrovat.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.