6. prosinec: štědrý Mikuláš a kolotočář Eda

6. prosinec 2018
Stalo se dnes

Dnes je čtvrtek 6. prosince. A začneme pranostikou: „O svatém Mikuláši často snížek práší“.

Pojďme si něco o tom svatém Mikuláši povědět. Byl to docela štědrý chlapík, který žil ve 3. století v Lykii. My ho máme spojeného se zimou, ale ona Lýkie se nacházela v dnešním Turecku. Jeho rodina se velmi pravděpodobně živila prodejem ryb – tím pádem malý Mikuláš vyrůstal jako dítě z bohaté rodiny.

Nevím, jestli by z něj měli rodiče radost, kdyby se dozvěděli, že celé rodinné jmění rozdal. Za to ho taky lidé začali uctívat. Později se stal dokonce biskupem.

Dodejme, že je patron námořníků, obchodníků, lukostřelců, dětí, lékárníků, právníků, studentů a vězňů. Má toho tedy na starost opravdu požehnaně.

Dnes si také připomeneme skvělého herce, který proslul elegancí, a taky trochu aristokratickým vystupováním.

Jiří Kodet pocházel z herecké rodiny s dlouhou tradicí. I jeho dcera Bára kráčí v otcových šlépějích. Dokázal hrát elegány, ale i třeba takovou prapodivnou existenci, jakou byl kolotočář Eda v Návštěvnících. Dnes by mu bylo 81 let. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.