20. leden: první tunel metra a teplický kovboj

20. leden 2019
Stalo se dnes

Dnes je neděle 20. ledna, svátek má Ilona. Dorazila k nám opět zima a rána jsou tedy řádně studená. Mluví o tom i pranostika: „Na svatého Šebestiána se musí někdo utopit, nebo zmrznout.“ Sám za sebe bych si tedy nechtěl vybírat ani jednu z těchto možností.

Dnes si trochu připomeneme historii metra u nás. Nebyla jednoduchá. První myšlenky na metro tu byly už v 19. století. Po válce se uvažovalo o podpovrchové tramvaji, ale pak přišlo rozhodnutí shora, aby se postavilo metro dle sovětského vzoru. A bylo vymalováno.

20. ledna 1969 byla ve Štětkově ulici na Pankráci zahájena ražba prvního tunelu pražského metra. Na první svezení si ale museli nejen Pražané počkat ještě dlouho – více než 5 let.

I dnes popřejeme k narozeninám. Bylo to tady u nás na severu, konkrétně v Oseku, kde se narodil skvělý zpěvák Kamil Střihavka. Studoval elektro ve Varnsdorfu, ale brzy zvítězila muzika.

Začínal se skvělou severočeskou kapelou Motorband, ale proslavil se asi až rolí Ježíše v legendárním muzikálu. Dneska je mu 54 let. Gratulujeme. Hezký den přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio