Zrození sopky v islandském údolí Geldingadalir a k čemu by mohlo vést genetické vylepšování lidstva

4. duben 2021

Poslechněte si:

01:07 - Objevy a události
04:13 - Horké předjaří v islandském údolí Geldingadalir
21:09 - Příběhy s jedničkou: Magalhães a náčelník Lapu-Lapu
25:30 - Kniha měsíce: Oživlé sopky České republiky
28:12 - Soutěž o Knihu měsíce
29:20 - Geneticky vylepšené lidstvo, 3. část: Děti na zakázku

V úvodním přehledu zajímavostí se dozvíte, že okrasné třešně sakury podle japonských meteorologů rozkvétají rok od roku dříve, nejspíš vinou globální změny klimatu a povíme si o malém Britovi, který s dětskou sadou „malého paleontologa“ vykopal na zahradě opravdové, až půl miliardy let staré zkameněliny; zmíníme se také o velkém archeologickém výzumu, který byl zahájen na trase budoucího plynovodu Moravia a přinesl již některé zajímavé objevy. Připijeme si vínem, které zrálo celý rok na palubě Mezinárodní vesmírné stanice a přidáme informaci o čtvrtém, opět nezdařeném zkušebním letu prototypu rakety Starship, která by měla létat k Měsíci a Marsu.

Horké předjaří v údolí Geldingadalir

Detail lávy, valící se z jícnu mladé sopky v údolí Geldingadalir na islandském poloostrově Reykjanes, březen 2021

V pátek 19. března se na Islandu narodila nová sopka. Její kužel začal růst jen asi 40 kilometrů od hlavního města Reykjavíku. Islandský poloostrov Reykjanes nezažil podobnou erupci s výlevy žhavé lávy asi osm století. Vulkanologové věděli a předem varovali, že k ní nejspíš brzy dojde – nedalo se však odhadnout kdy, ani kde se země otevře. Došlo k tomu nakonec v údolí Geldingadalir v oblasti hory Fagradalsfjall, severně od rybářského městečka Grindavíku. Láva od té doby nepřestala téci, jak se lze přesvědčit skoro na vlastní oči prostřednictvím webkamer. Čím je tato erupce výjimečná a co můžeme od nové islandské sopky čekat? Nově zrozená sopka v islandském údolí Geldingadalir zaujala pochopitelně i naše vulkanology. Proč – o tom jsme si povídali s Vladislavem Rapprichem z České geologické služby.

Vylepšené lidstvo: Děti na zakázku?

otec a dítě, uspávání dětí

Už dvakrát jsme si v Planetáriu povídali o kauze čínského vědce, který jako první upravil genetickou informaci dvou dosud nenarozených dětí. Ťien-kchuej Che a někteří jeho kolegové z kauzy nevyvázli bez trestu. „Molekulární nůžky“ nástroje, řečeného CRISPR, kterým do genetické informace zasáhli, však může použít kdokoliv jiný. CRISPR je levný a veřejně dostupný. Rozvoji genetického „průmyslu“ a výrobě „dětí na zakázku“ dnes brání kromě etických bariér i skutečnost, že není snadné získat vhodné lidské embryo. Co se však stane, pokud by jednou došlo k úplnému uvolnění pravidel a bylo by možné podle libosti upravovat genetickou informaci dětí? Zezačátku se vědci jistě budou snažit předejít vzniku některých onemocnění, prodloužit život a zlepšit jeho kvalitu ve stáří. Ale nemusí u toho zůstat. Odborník na biotechnologie Jaroslav Petr z Výzkumného ústavu živočišné výroby v Praze-Uhříněvsi představil dva možné, dost extrémní scénáře vývoje, které se, jak doufá, nikdy nenaplní.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.