Znojemská hovězí pečeně

Bez okurek to nejde!    

Ingredience
  • 600 g hovězího zadního masa
  • 60 g špeku
  • 2 cibule
  • 3 lžíce oleje nebo sádla
  • 2-3 lžíce hladké mouky
  • 2-3 sterilované okurky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Maso opláchneme, osušíme, můžeme prošpikovat tenkými hranolky špeku, osolíme a opepříme. Pokud si netroufáte na špikování, použijte nakrájený špek do základu.
  2. Na rozehřátém tuku (pokud jsme maso nešpikovali, rozpečeme i nakrájený špek) osmahneme nakrájené cibule, pak cibule odhrneme a na tuku ze všech stran opečeme připravené maso.
  3. Podlijeme horkou vodou a buď pečeme v troubě, nebo dusíme na plotně. Kontrolujeme tekutinu, maso občas přelijeme výpekem.
  4. Měkké maso vyndáme, šťávu vydusíme, na tuku osmahneme mouku a tu pak za stálého míchání doředíme vodou a provaříme.
  5. Vzniklou omáčku přecedíme nebo rozmixujeme, vložíme plátky masa a nakrájené okurky a ještě dobře prohřejeme. Podáváme s rýží nebo s knedlíkem.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.