Znojemská hovězí pečeně
Bez okurek to nejde!
Ingredience
- 600 g hovězího zadního masa
- 60 g špeku
- 2 cibule
- 3 lžíce oleje nebo sádla
- 2-3 lžíce hladké mouky
- 2-3 sterilované okurky
- sůl, pepř
Postup:
- Maso opláchneme, osušíme, můžeme prošpikovat tenkými hranolky špeku, osolíme a opepříme. Pokud si netroufáte na špikování, použijte nakrájený špek do základu.
- Na rozehřátém tuku (pokud jsme maso nešpikovali, rozpečeme i nakrájený špek) osmahneme nakrájené cibule, pak cibule odhrneme a na tuku ze všech stran opečeme připravené maso.
- Podlijeme horkou vodou a buď pečeme v troubě, nebo dusíme na plotně. Kontrolujeme tekutinu, maso občas přelijeme výpekem.
- Měkké maso vyndáme, šťávu vydusíme, na tuku osmahneme mouku a tu pak za stálého míchání doředíme vodou a provaříme.
- Vzniklou omáčku přecedíme nebo rozmixujeme, vložíme plátky masa a nakrájené okurky a ještě dobře prohřejeme. Podáváme s rýží nebo s knedlíkem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.