Hovězí na víně

Pracnější – ale stojí za to!

Ingredience
  • 800 g hovězí kližky nebo zadního
  • 100 g dobrého špeku
  • 1 cibule
  • 3 mrkve
  • 2 petržele
  • půl menšího celeru
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • čtvrt litru vody
  • 3 dl červeného vína
  • sůl
  • koření – 5 celých pepřů, 4 nová koření, 3 jalovčinky, 1-2 bobkové listy a špetka tymiánu

Postup:

  1. Rozpečeme nakrájený špek a orestujeme na něm nakrájenou cibuli.
  2. Cibuli odhrneme stranou a na tuku ze všech stran opečeme osolené maso.
  3. Přidáme hrubě strouhanou zeleninu, v gáze nebo v kovovém čajítku směs koření a opečeme.
  4. Pak přidáme protlak a podlijeme asi čtvrtlitrem horké vody a vínem.
  5. Dusíme do měkka, kontrolujeme tekutinu, v případě potřeby dolijeme trochu horké vody.
  6. Měkké maso vyndáme, nakrájíme na plátky a zeleninu rozmixujeme. Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.