Hovězí na víně
Pracnější – ale stojí za to!
Ingredience
- 800 g hovězí kližky nebo zadního
- 100 g dobrého špeku
- 1 cibule
- 3 mrkve
- 2 petržele
- půl menšího celeru
- 2 lžíce rajského protlaku
- čtvrt litru vody
- 3 dl červeného vína
- sůl
- koření – 5 celých pepřů, 4 nová koření, 3 jalovčinky, 1-2 bobkové listy a špetka tymiánu
Postup:
- Rozpečeme nakrájený špek a orestujeme na něm nakrájenou cibuli.
- Cibuli odhrneme stranou a na tuku ze všech stran opečeme osolené maso.
- Přidáme hrubě strouhanou zeleninu, v gáze nebo v kovovém čajítku směs koření a opečeme.
- Pak přidáme protlak a podlijeme asi čtvrtlitrem horké vody a vínem.
- Dusíme do měkka, kontrolujeme tekutinu, v případě potřeby dolijeme trochu horké vody.
- Měkké maso vyndáme, nakrájíme na plátky a zeleninu rozmixujeme. Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.