Znáte kaki? Tohle ovoce posílí vaši imunitu a povzbudí metabolismus

16. prosinec 2019

Jasně oranžové plody vypadají jako rajče, ale chuťově připomínají spíš broskev nebo meruňku. Tohle ovoce umí posílit imunitu. Dodá i potřebnou energii a povzbudí zpomalený metabolismus.

Kaki pěstovali Číňané už před mnoha tisíci lety. Oranžové ovoce, které připomíná chutí také jablko nebo meloun, známe už i u nás. Dováží se k nám převážně ze Španělska a Izraele. Ne nadarmo v překladu znamená „pokrm bohů“ –– díky vláknině a komplexním sacharidům působí blahodárně na naše zažívání, odstraňuje zácpu a dokáže výrazně ulevit i při střevních zánětech.

V kaki najdeme kromě cca 60 % vody také vysoký podíl pektinů a komplexních sacharidů, které dodávají tomuto šťavnatému ovoci typickou rosolovitou dužinu. Zimní pochoutka obsahuje také potřebný vitamin C, provitamin A, draslík, hořčík, fosfor, měď, mangan, vápník a železo. Má také příznivý účinek při srdečních potížích, zpevňuje kosti i klouby.

V obchodě vybírejte plody, které jsou měkké a dostatečně zralé, ale bez výrazných otlaků a zelených míst. Barva by měla být sytě oranžová nebo načervenalá. Pokud si domů přinesete plod, který je hodně tvrdý a nezralý, nechte ho několik dnů při pokojové teplotě dozrát.

Kaki se nejčastěji konzumuje čerstvé a bez slupky. Tu můžete buď oloupat, nebo plod rozkrojit napůl a dužinu vydlabat podobně jako u kiwi. Chutná skvěle také s jogurtem, tvarohem a ovesnou kaší. Ozdobit jím můžete i lívance nebo palačinky.

Nebo zkuste kaki upéct s kuřetem nebo jiným masem – je to jedinečná kombinace chutí. Můžte ho ale i usušit.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.