Změny čekají v roce 2012 také obyvatele Ústí nad Labem

5. leden 2012

Nová sportoviště, zavření domu kultury, nový pavilon gepardů v ZOO a zvýšení poplatků za jesle. To všechno letos čeká obyvatele Ústí nad Labem. V jeslích zaplatí rodiče od ledna o tři sta korun víc než loni, tedy rovnou tisícovku. Oproti tomu poplatek v městských školkách se nemění.

V zoologické zahradě už začaly práce na stavbě nového domova pro gepardy. Pavilon bude stát jeden milion korun, což je dar společnosti Heineken. Návštěvníci se na něj mohou těšit se zahájením sezóny začátkem dubna.

Naopak na jaře se uzavře Dům kultury, to kvůli dalším opravám. Do konce února by měla být vybraná firma, která je provede a samotné práce by mohly začít v dubnu. Podle náměstka primátora Jana Řeřichy ale není pravděpodobné, že by Ústečané stihli v novějším Domě kultury začátek příští plesové sezóny.

Na většinu nákladů má město evropskou dotaci, ze svého zaplatí sedm procent. Dům kultury bude mít opravený hlavní sál a jeviště, vstupní halu, schodiště a nové šatny. Nový kabát dostane i technické zázemí a fasáda.

Oproti tomu do konce prázdnin budou hotová sportoviště na Severní Terase, v místech kdysi nedostavěného sektorového centra. Co tam Ústečané najdou, mi řekl Vít Zíka z odboru investic: „Jedná se o dvě multifunkční hřiště, tam budou především míčové sporty, potom o dvě hrací plochy na petanque, a hřiště na hokejbal. K dispozici bude také parkovací plocha o celkové kapacitě čtyřiceti sedmi míst.“

Sportoviště ale nebudou pod střechou, takže je lidé mohou využívat jen při dobrém počasí. Stavba přijde na více než 53 milionů - i v tomto případě většinu kryje evropská dotace a město zaplatí jen zhruba čtyři miliony.

Ústečané by se letos měli dočkat alespoň čtyř z dvaceti šesti potřebných nových trolejbusů. Dopravní podnik budou stát 340 milionů, z toho si vezme 200 milionů na úvěr a zbytek zaplatí evropská unie.

Obyvatele města každý rok trápí rozbité silnice - město by do jejich oprav chtělo podle náměstka primátora Jana Řeřichy dát letos víc peněz než loni. Jestli se to ale podaří, není jisté. Město ještě nemá schválený rozpočet a přitom bude muset šetřit.

autor: hau
Spustit audio