Zeleninová polévka s nudlemi

Zeleninu si kombinujte podle chuti, neměla by chybět mrkev, která dodá pěknou barvu.

Ingredience
  • 1 velká mrkev
  • 1 menší petržel
  • půl kedlubny
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • šálek hrášku
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • hrst nudlí
  • pažitka nebo petrželka

Postup:

  1. Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky nebo nahrubo nastrouháme.
  2. Na másle zeleninu osmahneme, zalijeme vodou, osolíme a vaříme. Kdo je zvyklý, použije bujonovou kostku – slepičí vývar.
  3. Po chvíli varu přidáme nudle – záleží na tom, jaký druh, jak dlouho se vaří, kupovaným vlasovým stačí chvilka, domácí nudle jsou hutnější a potřebují delší dobu varu.
  4. V závěru pak přihodíme hrášek – může být čerstvý nebo mražený a necháme už jen přejít var. Na talíři přidáme ještě nakrájenou pažitku nebo petrželku.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.