Zeleninová polévka s nudlemi
Zeleninu si kombinujte podle chuti, neměla by chybět mrkev, která dodá pěknou barvu.
Ingredience
- 1 velká mrkev
- 1 menší petržel
- půl kedlubny
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česneku
- šálek hrášku
- 2 lžíce másla
- sůl
- hrst nudlí
- pažitka nebo petrželka
Postup:
- Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky nebo nahrubo nastrouháme.
- Na másle zeleninu osmahneme, zalijeme vodou, osolíme a vaříme. Kdo je zvyklý, použije bujonovou kostku – slepičí vývar.
- Po chvíli varu přidáme nudle – záleží na tom, jaký druh, jak dlouho se vaří, kupovaným vlasovým stačí chvilka, domácí nudle jsou hutnější a potřebují delší dobu varu.
- V závěru pak přihodíme hrášek – může být čerstvý nebo mražený a necháme už jen přejít var. Na talíři přidáme ještě nakrájenou pažitku nebo petrželku.
Související
-
Jahelná polévka
Jáhly jsou trochu opomíjená surovina, ale neškodí čas od času je zařadit do jídelníčku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...