Zeleninová polévka s nudlemi
Zeleninu si kombinujte podle chuti, neměla by chybět mrkev, která dodá pěknou barvu.
Ingredience
- 1 velká mrkev
- 1 menší petržel
- půl kedlubny
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česneku
- šálek hrášku
- 2 lžíce másla
- sůl
- hrst nudlí
- pažitka nebo petrželka
Postup:
- Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky nebo nahrubo nastrouháme.
- Na másle zeleninu osmahneme, zalijeme vodou, osolíme a vaříme. Kdo je zvyklý, použije bujonovou kostku – slepičí vývar.
- Po chvíli varu přidáme nudle – záleží na tom, jaký druh, jak dlouho se vaří, kupovaným vlasovým stačí chvilka, domácí nudle jsou hutnější a potřebují delší dobu varu.
- V závěru pak přihodíme hrášek – může být čerstvý nebo mražený a necháme už jen přejít var. Na talíři přidáme ještě nakrájenou pažitku nebo petrželku.
Související
-
Jahelná polévka
Jáhly jsou trochu opomíjená surovina, ale neškodí čas od času je zařadit do jídelníčku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.