Jahelná polévka

Jáhly jsou trochu opomíjená surovina, ale neškodí čas od času je zařadit do jídelníčku.

Ingredience
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 bujónová kostka – slepičí
  • asi 3 lžíce jáhel
  • zelená petrželka nebo řeřichové výhonky

Postup:

  1. Očištěnou zeleninu nakrájíme nadrobno, česnek na plátky, zalijeme vodou, přidáme bujónovou kostku a přivedeme k varu.
  2. Jakmile voda vaří, přihodíme ještě předem horkou vodou propláchnuté jáhly a dovaříme.
  3. Na talíři zdobíme petrželkou nebo řeřichou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.