Čočková polévka s párkem
Opět jedna z polévek, která nahradí celé jídlo.
Ingredience
- 2 brambory
- 1 mrkev
- půl menšího celeru
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- hrst sušených hub
- šálek čočky
- sůl
- majoránka
- 2-3 nožičky párku
- 1 lžíce tuku
Postup:
- Houby namočíme přes noc nebo do rána do studené vody. Na dvě hodiny namočíme i čočku.
- Když houby nabobtnají, přidáme očištěnou nakrájenou zeleninu, šálek čočky, osolíme, přidáme rozemnutou majoránku a zalijeme vodou na objem cca ¾ litru. Pokud použijeme loupanou čočku, uvaří se podstatně rychleji a bez namáčení, polévku i zahustí.
- Uvaříme do měkka.
- Vedle na pánvičce orestujeme na tuku nakrájené párky a ty rozdělíme až do talířů na hotovou polévku, zdobíme zelenou petrželkou.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.