Čočková polévka s párkem

Opět jedna z polévek, která nahradí celé jídlo.

Ingredience
  • 2 brambory
  • 1 mrkev
  • půl menšího celeru
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • hrst sušených hub
  • šálek čočky
  • sůl
  • majoránka
  • 2-3 nožičky párku
  • 1 lžíce tuku

Postup:

  1. Houby namočíme přes noc nebo do rána do studené vody. Na dvě hodiny namočíme i čočku.
  2. Když houby nabobtnají, přidáme očištěnou nakrájenou zeleninu, šálek čočky, osolíme, přidáme rozemnutou majoránku a zalijeme vodou na objem cca ¾ litru. Pokud použijeme loupanou čočku, uvaří se podstatně rychleji a bez namáčení, polévku i zahustí.
  3. Uvaříme do měkka.
  4. Vedle na pánvičce orestujeme na tuku nakrájené párky a ty rozdělíme až do talířů na hotovou polévku, zdobíme zelenou petrželkou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.