Zeleninová polévka s krupkami

Využijte zeleninu, jakou máte po ruce…

Ingredience
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • hrst krupek
  • 1 šálek mraženého hrášku
  • 1-2 lžíce másla
  • 2-3 lžíce hrubě strouhaného balkánského sýra
  • sůl

Postup:

  1. Mrkve a petržele očistíme a nahrubo nastrouháme nebo najemno nakrájíme.
  2. Zeleninu osmahneme na másle, zalijeme vodou, osolíme, krátce povaříme, přidáme krupky předem propláchnuté na sítu a dovaříme.
  3. V závěru přidáme mražený hrášek a necháme jen přejít var.
  4. Na talíři polévku posypeme strouhaným sýrem.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.