Zeleninová polévka s krupkami
Využijte zeleninu, jakou máte po ruce…
Ingredience
- 2 mrkve
- 2 petržele
- hrst krupek
- 1 šálek mraženého hrášku
- 1-2 lžíce másla
- 2-3 lžíce hrubě strouhaného balkánského sýra
- sůl
Postup:
- Mrkve a petržele očistíme a nahrubo nastrouháme nebo najemno nakrájíme.
- Zeleninu osmahneme na másle, zalijeme vodou, osolíme, krátce povaříme, přidáme krupky předem propláchnuté na sítu a dovaříme.
- V závěru přidáme mražený hrášek a necháme jen přejít var.
- Na talíři polévku posypeme strouhaným sýrem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.