Mrkvová polévka s kapáním
Kapání je z kuchyně našich prababiček…
Ingredience
- 4 mrkve
- 2-3 lžíce másla
- sůl
- na kapání: 2 vajíčka a 2 lžíce polohrubé mouky, špetka soli, špetka muškátového květu nebo oříšku
- pažitka
Postup:
- Mrkve oškrábeme a nakrájíme na kolečka.
- Osmahneme krátce na másle, zalijeme vodou, osolíme a vaříme.
- Na kapání rozmícháme vidličkou vejce a postupně zapracováváme mouku. Těstíčko by mělo být husté tak akorát – příliš řídké se rozvaří, příliš tuhé se nedaří protlačit haluškovým sítem. Osolíme a přidáme muškátový květ nebo strouhneme muškátového oříšku.
- Když je mrkev uvařená, přes haluškové síto těstíčko propasírujeme do vroucí polévky. Pokud nemáme haluškovač, poslouží i struhadlo s velkým oky – těstíčko protlačujeme přes rubovou stranu. Pokud je těstíčko příliš tuhé, pak ho do polévky nastrouháme – a máme polévku s drobením.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.